Publiku kontrollon Integritetin e Sistemit të Drejtësisë, Individët më të Klikuar në Regjistrin e Magjistratëve, Dhjetor 2020

Web-Databaza Akses Drejtësi është krijuar nga organizata AIS, si një minierë të dhënash dhe dokumentesh mbi Institucionet e reja të Drejtësisë dhe Individëve pjesë e Sistemit. Në këtë Web-Databazë është krijuar Regjistri i Magjistratëve, një regjistër me informacion dhe pasaportë për secilin Gjyqtar http://aksesdrejtesi.al/persons/1 , Prokuror http://aksesdrejtesi.al/persons/2 , Anëtar në Institucione të Drejtësisë http://aksesdrejtesi.al/persons/3 dhe Gjyqtar e Prokuror të Pezulluar http://aksesdrejtesi.al/persons/4 . Tre profilet më…

Nëntor – Dhjetor dhe Situata Covid, Shqipëria hyn në një fazë kritike, Rritet numri i Vdekjeve

Numër në rritje i vdekjeve në spitalet Covid – 19 është shënuar javët e fundit. Të dhënat e përpunuara në grafikët e Open Data Albania flasin për rritje disafish në krahasim me muajt nga Marsi deri në Tetor. Në muaji Nëntor janë shënuar në vendin tonë 301 vdekje në spitale me diagnozën Covid 19. Në muajin dhjetor të vdekurit janë mesatarisht 15 çdo ditë. Deri me 31.12.2020…

Dita Kundër Korrupsionit, Open Data Albania vlerësohet me Çmim për Civil Society Action.

Java e Integritetit dhe Dita Botërore kundër Koruspionit janë finalizuar me disa çmime vlerësimi për aktor të rëndësishëm dhe aktiv në vend. Organizata jonë e njohur si promotore e Open Data Albania u vlerësua me çmimin për Civil Society Action . Çmimi është dhënë me motivin Si Kontribues në fuqizimin e llogaridhënies dhe përmirësimin e politkëbërjes. Gjithashtu për kontribut në Promovimin e Transparencës, Llogaridhënies dhe Pjesëmarrjes Qytetare…

AIS i propozon Qeverisë krijimin e Regjistrit Elektronik për Magjistratët, AKSHI ngre grup pune për zbatim.

Një Regjistër Magjistratësh, me të dhëna, dokumenta dhe informacion për Gjyqtaret dhe Prokuroret Shqiptar është kërkesë e Ligjit që në vitin 2016, vit i miratimit të Paketës Ligjore për Reformën e Drejtësisë. Ky regjistër bën të mundur arkivimin me kujdes të të gjithë dokumentave dhe informacioneve që lidhen me integritetit, performancën dhe figurën e Gjyqtarëve dhe Prokurorëve. AIS ka konstatuar që dy institucionet Këshilli i Lartë i…

Media Investigative mbi Biznesin e Përpunimit të Mbetjeve, të dhëna për Monopol dhe Kosto të larta për Taksapaguesit

Exit.al dhe programi televiziv Me Pak Fjalëkanë publikuar fakte, të dhëna, dokumente dhe analiza mbi biznesin e përpunimit të mbetjeve përmes tre kompanive të kontraktuara për Partneritete Publike Private PPP Incinerator. Analizat janë bazuar edhe në të dhënat për pagesa thesari apo të dhëna për biznese PPP, të cilat AIS i bën transparente për publikun shqiptar në një format friendly use çdo ditë. Exit.al është një media…

Viti i Parë i Bashkive pas Zgjedhjeve 2019, Dyfishohet numri i tenderave me risk për korrupsion e klientelizëm

Open Procurement Albania prej vitit 2015 monitoron të gjithë tenderat e 61 Bashkive snë Vend. Monitorimi bëhet përmes mirë-strukturimit të të dhënave dhe dokumenteve, si dhe aplikimit të një algoritmi për vlerësim të riskut dhe markim me RedFalg të tenderave Problematik. Mungesa e Garës, mungesa e Konkurueshmërisë, Skualifikimi i Ofertuesve me oferta më të vlefshme ekonomikisht, negocimet e pajustifikuara dhe anullimet e procedurës për faj të sistemit dhe zyrtarëve publik…

AIS pjesë e Projekti Enhansing Policies and Strengthening the Capacities, of the Publik Procurement System in Albania. Rritja e politikave dhe forcimi i kapaciteteve të sistemit të prokurimit publik në Shqipëri.

AIS është parteneri lokal në projektit e Prezencës së OSCE për Enhansing Policies and Stengthening the Capacities, Transaprency and Accountability of the Publik Procurement System in Albania. Projekti ka për synim të evidentojë mbi risqet për korrupsion dhe parregullsi në sistemin e prokurimit publik në Shqipëri. Qëllimi final është hartimi i rekomandimeve mbi politika për përmirësime dhe rritje kapacitetesh. Projekti do të përkrahë transparencën dhe mbikëqyrjen e…

Kush bën biznes në Shqipëri, OpenCorporates Albania

Kush po bën biznes në Shqipëri??? OpenCorporates Albania krijon çdo muaj pasaporta me informacion dhe dokumenta për Kompani Biznesi që regjistrohen për aktivitet ekonomik në Shqipëri. Janar – Shtator 2020, janë regjistruar në Qendrën Kombëtare të Biznesit vetëm 1884 kompani. Nga këto me kapital aksionar Italian (pjesërisht apo plotësisht) janë 215; 57 shoqëri të regjistruara në 2020 rezultojnë me kapital (aksioner apo ortak) shtetas Egjiptian. 15 biznese ku…

Klient ekskluziv për kontrata me Bashkitë, Open Procurement mbështet gazetari fakti

Risk Assesment Open Procurement Albania algoritmi për vlerësim të tenderimeve të 61 Bashkive në vend ka nxitur dhe forcuar gazetarinë e bazuar në të dhëna si gazetari qytetare. JOQ Një portal i njohur masivisht dhe i famshëm për sensin satirik ka publikuar një listë me individ dhe biznese të pagëzuara si Klient të Bashkive. Këto Biznese rezultojnë se kanë fituar me negocim të drejtpërdrejtë dhe pa garë një pjesë…

Regjistri i Magjistratëve, të dhëna dhe dokumente mbi Integritetin Individëve Drejtësi

Databaza Akses Info Drejtësi është një minierë me të dhëna për Sistemin e Drejtësisë. Për secilin Individ të Promovuar dhe kualifikuar në procesin e Vettingut është krijuar një pasaportë me informacion, dokumenta dhe të dhëna që bëjnë të mundur kontrollin publik të integritetit të Individit. Këto të dhëna janë mirë-strukturuar dhe krijojnë një model për Regjistrin e Magjistratit . Ky Regjistër është detyrim ligjor për institucionet e reja të drejtësisë ende…

Transaksione Thesari shërbim që ofrohet nga organizata AIS. transparencë dhe llogaridhënie për taksapaguesit

Transaksione Thesari është një shërbim që ofrohet nga organizata AIS me qëllim informim, transparencë, monitorim dhe llogaridhënie për taksapaguesit. Shërbimi u jep mundësi qytetarëve të mësojnë si shpenzojnë Institucionet Publike paratë e tyre. Të dhënat kanë burim parësor Sistemin e Shpenzimeve të Zyrës Qendrore të Thesarit. Informacioni i ofruar nga AIS përmes dy portaleve Spending Data Albania dhe Open Data Albania liston çdo pagesë, transaksion thesari të realizuar…

Në vitin 2019 në vend u regjistruan 3268 shoqëri biznesi, Open Corporates mundëson informacion dhe vizibilitet

Në vitin 2019, në vend janë regjistruar 3268 shoqëri biznesi, Selia prej tyre ka një pasaportë të krijuar në databazën tonë Open Corporates Albania Të dhënat dhe dokumentat e përdorura janë të dhëna të karakterit publik. Pasaportat për bizneset kanë një rol të rëndësishëm në kontrollin e integritetit të shoqërive të biznesit që veprojnë në vend, sikurse vizibilitetin e tyre. Regjistri Shqiptar i Biznesit është një regjistër i hapur…

AIS po monitoron tendera dhe kontraktime për Programin e Rindërtimit për Tërmetit të 26 nëntorit

Qeveria Shqiptare ka vijuar në muajt Mars – Qershor procedura të tenderimit për rindërtim dhe zhvillim të godinave dhe zonave të dëmtuara nga Tërmeti i datës 26 nëntor 2019. Dy janë autoritetet që po procedojnë: Fondi Shqiptar i Zhvillimit FSHZH dhe Bashkia e Tiranës. Procedura e përzgjedhur në tenderime është ajo e Kufizuar (jo e hapur) dhe afati i kërkesave për interes në secilin rast është jo më…