2001-2013, lëvizjet e popullsisë brenda vendit

Open Data Albania ka kryer një analizë mbi popullsinë banuese sipas qarqeve në Shqipëri për periudhën 2001-2013. Shpërndarja gjeografike e popullsisë përbën një informacion të rëndësishëm në vendimmarrje, veçanërisht kur bëhet fjalë për përcaktimin e investimeve publike, grandeve për pushtetin vendor, numrin e shkollave, mësuesve e mjekëve apo kapacitetin e spitaleve, ujësjellësave e shërbime të tjera publike Të dhënat i përkasin periudhës 2001-2013, ku të…

Mos u lani këtu!

Me afrimin e sezonit turistik, pushuesit janë përgatitur që tani, në mos me rroba banjoje, të paktën shpirtërisht, për t’u turrur drejt rërës së nxehtë dhe blusë së detit. Por shifrat e ndotjes që po botojmë janë mëse alarmante. Nga Shkëmbi i Kavajës në Radhimë, nga Qerreti tek Currilat, e deri tek qish-blloku në Vlorë, ndotja e ujit është e jashtëzakonshme. Intestinal Enterococus nuk është…

Kosto e borxhit, rritja që nuk ndalet

Ndërsa borxhi publik për frymë shënoi një kërcim domethënës pas regjistrimit të fundit të popullsisë, si rrjedhojë e rivlerësimit, rezulton se edhe kostoja e borxhit sipas të njëjtit tregues ka shënruar një rritje thuajse konstante gjatë viteve të fundit duke arritur një maksimum historik për vitin 2012. Që borxhi publik paraqet një rrezik në rritje për ekonominë shqiptare, ky është një realitet i theksuar nga…

“Vdekja” e ngadaltë e parave publike…

Nëse nuk merren masa emergjente, në vitet që vijnë Shqipëria do të duhet të paguajë fond për pensione pothuajse “sa shpenzon për investime në rrugë, shkolla e spitale të marra së bashku”. Ministri shqiptar i Financave, në një nga daljet e tij të kursyera para mediave, deklaroi, jo pa mburje se “në 5-6 vite të shkuara shuma totale që paguhej nga buxheti, bashkë me kontributin,…