Grupet gjinore dhe Karriera në Profile Akademike, Drejtësi si dhe Poste Menaxheriale

Në katër vite 2018 – 2021 në Universtitetet Shqiptare janë graduar me gradën Doktor Shkencash 1120 studiues. Nga këta 713 janë gra ndryshe 64% e totalit ndërsa burra janë 36% ose 407 studiues. Tabela: Numri i të diplomuarve në “doktoraturë ose ekuivalent” sipas gjinisë Burimi: INSTAT Komente dhe Analiza: Open Data Albania Burimi: INSTAT Komente dhe Analiza: Open Data Albania Por në ndryshim me realitetin…

Minimumi Jetik, qasje krahasuese ndërmjet vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe BE-së

Minimumi jetik tregon vlerën që i nevojitet një qytetari ose familjeje (në rastin kur të dhënat merren për familje) për të jetuar një jetë bazike. Vende të ndryshme kanë vlerë minimum jetik të ndryshëm. Bashkimi Europian për të matur minimumin jetik përdor treguesin  pragu i rrezikut të varfërisë. Pragu i rrezikut të varfërisë llogaritet në vlerën e 60 % të medianit të të ardhurave të…

OpenData Youth Fellowship Retreat 22 dhe 23 tetor 2022

Organizata AIS / Open Data Albania prej një viti po punon me një grup student dhe profesionit të rinj duke krijuar një program Fellowship për fuqizimin e të rinjve në çështje të Antikorupsionit. Gjatë vitit po mbahen evente si sesione pune; forume diskutimi; intership pranë ekipit të organizatës; trajnime dhe takime të tjera për rrjetëzim. Në fundjavën 22 dhe 23 tetor , anëtar të ekipit…

Edukimi në Shqipëri sipas Grupeve Gjinore dhe Moshave 2018 – 2021

Vajzat dhe Gratë në Shqipëri janë me nivel më të ulët arsimor se Djemtë apo Burrat. Trendi i përgjithshëm i Arsimimit përmbyset në favor të Grave kur vjen fjala për studime universitare. Në vitin 2020 rezulton se Gratë mbi moshën 25 vjeç, janë 54% të arsimuara vetëm në nivelin fillore ose tetë dhe nëntëvjeçare. Një statistikë që reflekton nivel të ulët arsimor për këtë Grup…

Die Welt/ Probleme me korrupsionin, drejtësinë dhe lirinë e shtypit – a është Shqipëria gati për BE-në?

Shqipëria drejt BE, shtypi Gjerman kritikon qeverinë, themeluese e AIS, Aranita Brahaj flet për korrupsionin dhe drejtësinë Gazeta serioze Gjermane ka Die Welt ka publikuar këtë shtator një artikull me titull: Corruption, justice and issues with press freedom – is Albania ready for the EU? Artikulli analizon me kujdes disa aspekte të gjeopolitike dhe sfida të Shqipërisë në Negocimin drejt EU. Gazetarja Mandoline Rutkowski vizitoi…

Citizens-channel.com/ 870 ditë pas shembjes, çelet tenderi për Teatrin e ri Kombëtar

Bashkia Tiranë ka shpallur sot tenderin për ndërtimin e godinës së Teatrit Kombëtar.  Kjo është faza e parë e cila ka një vlerë të fondit limit prej 1 miliardë e 854 milionë lekë pa TVSH. Data e fundit për dorëzimin e dokumentave është më 3 nëntor 2022, ku kompania fituese do të ketë një kontratë për 27 muaj.  Projekti për ndërtimin e Godinës së Teatrit…

Syri.net/ Media e madhe gjermane: Shqipëria ka probleme të thella me korrupsionin,drejtësinë dhe lirinë e shtypit

“Ne kemi bërë përparim të jashtëzakonshëm në fushën e sundimit të ligjit dhe në luftën kundër korrupsionit,” tha Christiane Hohmann, ambasadorja e delegacionit të BE-së në Shqipëri. Ajo na mirëpret në zyrën e saj me një pamje panoramike të kryeqytetit për një intervistë. “Por puna jonë është larg përfundimit, ka ende një detyrë gjigante përpara”. Në fakt, korrupsioni është një plagë në Shqipëri, e cila…

Citizens-channel.com/ “Para shtesë për Piramidën”, procedura bëhet pa garë

Bashkia e Tiranës ka hapur hapur një tender për shtesë kontrate për “Rijetësimin e Piramidës së Tiranës”. Rreth 228 milion lekë iu shtuan tenderit prej 1.4 miliard lekësh për “Rijetësimin e Piramidës”, të cilin e fituan kompanitë “Fusha shpk” dhe “Edil-al-it shpk” në një procedurë të shoqëruar me ankesa. Ky tender shfaqet me dy “flamuj të kuq”, pasi ka pasur mungesë konkurrence dhe ka qenë procedurë me…

Dosja.al/ Die Welt: Shqipëria ka probleme me korrupsionin, drejtësinë e lirinë e shtypit! Rama ka lidhje me mafian

Marrëdhënia e Tiranës me BE-në është e ngushtë. Prej vitesh, vendi, i cili u çlirua nga komunizmi në vitin 1991 dhe iu përkushtua vlerave perëndimore dhe demokratike, është përpjekur të shkojë në të njëjtën linjë me Brukselin në politikën e jashtme. Në luftën e Ukrainës, Tirana mbështeti pa kushte sanksionet e BE-së kundër Rusisë. Në ndryshim nga vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor, Tirana po…

Telegraf.al/ Media e madhe gjermane: Shqipëria ka probleme të thella me korrupsionin,drejtësinë dhe lirinë e shtypit

Në luftën e Ukrainës, Tirana mbështeti pa kushte sanksionet e BE-së kundër Rusisë. Në ndryshim nga vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor, Tirana po përmbahet edhe ndaj investimeve nga Kina, me të cilat Pekini kërkon të forcojë ndikimin e tij në rajon. Vitet e fundit, një reformë në drejtësi dhe futja e të ashtuquajturës Struktura e Posaçme kundër Korrupsionit- SPAK si prokurori speciale e pavarur,…

Gazetashqiptare.al/ Media e njohur gjermane ‘fshikullon’ qeverisjen e Ramës: Probleme me korrupsionin, drejtësinë, lirinë e shtypit dhe ende gati për BE-në?

Korrupsioni është një plagë në Shqipëri që është shumë e vështirë për t’u shëruar.  Vendi renditet i 110-ti nga 180 në Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit të Transparency International.Aranita Brahaj, drejtuese e Institutit Shqiptar të Shkencës/Open Data Albania (AIS), e di se sa serioz është problemi. “Korrupsioni është një problem i jashtëzakonshëm në Shqipëri”, thotë eksperti i analizës së të dhënave me fokus transparencën, kontrollin…

Dosja.al/ Salillari merr 2.2 milionë euro pa garë nga KESH! Open Data e rendit me “flamur të kuq”

TIRANË– 2.2 milion euro është shuma që taksapaguesit shqiptarë do t’i paguajnë kompanisë Salillari për të lidhur dy anijet që do të prodhojnë energji në Vlorë me rrjetin e brendshëm të Shqipërisë.  Në tenderin e hapur nga KESH ka marrë pjesë vetëm një kompani, firma “Salillari është fituesja e tenderit. Fondi prej 2.2 milion eurosh është parashikuar të realizohet brenda 100 ditëve, ndërsa tenderi konstatohet pa garë.…

Shekulli.com.al/ Gazeta gjermane: Shqipëria, probleme me korrupsionin, drejtësinë dhe lirinë e shtypit

Korrupsioni është një plagë në Shqipëri, e cila është shumë e vështirë për t’u shëruar. Vendi renditet i 110-ti nga 180 në Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit të ‘Transparency International’. Aranita Brahaj, drejtuese e Institutit Shqiptar të Shkencës/Open Data Albania, e di se sa serioz është problemi. “Korrupsioni është një problem i jashtëzakonshëm në Shqipëri” – thotë ekspertja e analizës së të dhënave me fokus…

Botasot.al/ Media gjermane “Die Welt”: Shqipëria probleme me korrupsionin dhe drejtësinë, skandalet e qeverisë po shumohen

Vitet e fundit, një reformë në drejtësi dhe futja e të ashtuquajturës Struktura e Posaçme kundër Korrupsionit – SPAK si prokurori speciale e pavarur, ka çuar përpara përpjekjet në luftën kundër krimit të organizuar dhe trafikut të drogës. “Ne kemi bërë përparim të jashtëzakonshëm në fushën e sundimit të ligjit dhe në luftën kundër korrupsionit” – tha Christiane Hohmann, ambasadorja e delegacionit të BE-së në Shqipëri.…

Gijotina.com/ Rakip Suli i jep tenderin pa garë mikut të Veliajt, 700 milionë lekë për rrugicat në Babrru

Në këtë garë kanë paraqitur oferta 4 kompani, por Suli i ka skuafikuar me argumentin se nuk kanë paraqitur kopje njësuese me dokumentet origjinale. Duke lënë kështu në garë vetëm kompaninë Bami shpk, në pronësi të  Besnik Bamit. Kështu, Suli ka shkelur ligjin duke cenuar konkurrencën në këtë tender dhe është shënuar me “Red Flag” nga monitoruesi Open Data. Në dokumente vërehet se Bami shpk…