Çmimi i Blerjes dhe Shitjes së Energjisë Elektrike nga KESH krahasuar me Bursën, Janar- Dhjetor 2022

Open Data Albania po përditëson të dhënat në lidhje me çmimet e blerjes dhe të shitjes së Energjisë Elektrike nga Korporata Elektroenergjitike Shqiptare sh.a., (KESH), për periudhën  Janar- Dhjetor 2022.  Që prej Artikullit të fundit nga Open Data mbi çmimin e blerjes dhe shitjes së energjisë elektrike nga KESH deri në muajin Tetor 2022,  në muajt në vijim vihet re një rritje në çmimin e…

Shqiptarët që fituan shtetësi në vendet e Bashkimit Europian 2010-2020, qasje krahasuese me vendet e Ballkanit Perëndimor

Në vitin 2020 janë 40 499 qytetarë shqiptarë që kanë përfituar shtetësi në një nga vendet e Bashkimit Europian. Shqipëria renditet në numër vendi i tretë si vend origjine për shtetas që aplikojnë dhe fitojnë shtetësinë e një vendi EU por mbetet vendi i parë në Europë dhe qëndron në nivele të theksuara po të gjykojmë që jemi MË pak se 3 milion rezident. Siria…

Rruga Koncesionare Milot – Fier Projekti me Partneritet Publik Privat, Korridori Rrugor Adriatiko Jonian AIC

Shteti Shqiptarë ka aktivizuar deri tani projektin PPP për ndërtimin, rehabilitimin, mirëmbajtjen e segmentit rrugor Milot-Fier. Ky segment është pjesë e Korridorit Rrugor Adriatiko Jonian, një projekt strategjik për Evropën Juglindore, pjesë e zgjerimit të  Rrjetit Trans Evropian të Transportit në Ballkanin Perëndimor. Korridori shtrihet nga kufiri Kroat, në Tivar, në kufirin shqiptar me Malin e Zi  Gjurma 1 dhe Korridorin Rrugor Shqiptar Veri-Jug që…

Prioritete Buxhetore të Ndryshuara Plan 2023 kundrejt Plan 2022, Investimet Publike me tkurrje buxheti dhe shtyrje afat përfundimi

Qeveria Shqiptare në dokumentin shoqërues të Ligjit Buxheti i Shtetit 2023 ka ndryshuar planifikimin buxhetor në vlerë dhe në afat zbatimi, për disa Projekte  Investimesh. Duke Krahasuar Dokumenti Shoqërues të Ligjit të Buxhetit të Shtetit, Lista e Investimeve Publike (afatmesmi) 2023 me atë 2022, do të analizojmë dhe evidentojmë Projektet dhe Investimet që Ndryshojnë. Këto rishikime tregojnë Prioritete të Ndryshuara të Qeverisë tashmë në vitin…

Buxheti 2023 dhe Parashikimet për periudhën afatmesme 2023-2025

Ky artikull zbardh objektivat e Qeverisë, sipas Buxhetit të Miratuar për  2023 dhe Programit të Buxhetimit Afatmesëm 2023-2025. Për 2023 të ardhurat përbëjnë peshën kryesore të buxhetit me 75%. Pjesa tjetër e të ardhurave për vitin 2023 do të arkëtohen në nivel vendor lokal 5.4 përqind si dhe nga kontributet për fondet speciale me 20 përqind. Të fondet speciale përfshihen sigurimet shoqërore, shëndetësore dhe kompensimet…

Investimet Publike 2023, sipas Projekteve dhe Institucioneve, Ligji për Buxhetin e Shtetit

Qeveria Shqiptare ka miratuar shpenzime për Investime Publike të vitit 2023 për 964 Projekte me total shpenzime 116.25 miliard lekë (njëqind e gjashtëmbëdhjetë miliard lekë ose përafërsisht 997.2 milion Euro). Vlera Investime Shtetërore 2023 përbën 5.34% të Produktit të Brendshëm Bruto, PBB vjetor ose 16.9% të totalit Shpenzimeve Buxhetore të parashikuara. Ministria e Instrastrukturës dhe Energjetikës është institucioni me portofolin më të madh për investime…

Reporter.al/ Përfituesit e mëdhenj të programit të Rindërtimit

Kompani të lidhura me zyrtarë të Partisë Socialiste dhe një grusht biznesesh të njohura për fitimin e koncesioneve apo licensave gjenden mes fituesve më të mëdhenj të tenderave të rindërtimit, ndërkohë që punimet po zvarriten përtej afateve të parashikuara. Është ora 12:00 e një dite marsi me diell dhe Evelina Zguro përfiton nga pushimi i drekës për t’i hedhur një sy gropës ku sapo ka…

ACQJ.al/ Bashkitë para zgjedhjeve, po shpallin tendera për shërbime dhe restaurime

Pastrim, tubacion, ndriçim, mobilim zyrash, rindërtim i godinave kulturore deri tek projektet rrugore. Ky është objekti thelbësor i qëllimit të tenderave të shpallur nga shumë bashki jo shumë larg nga zgjedhjet vendore që do të mbahen në vitin 2023. Ngutja për të hapur portofolin, vjen në një kohë kur qeveria nuk ka nxjerrë asnjë akt për të rregulluar “fushatën” e prokurimeve gjatë periudhës parazgjedhore. Në…

OraNews.tv/ Tenderi i ndërtimit të Teatrit të ri Kombëtar me flamur të kuq, përjashtohet oferta më e ulët

Pak muaj para nisjes së fushatës elektorale, Bashkia e Tiranës ka shpallur fituesin e ndërtesës së re Agi Cons dhe Be-Is është bashkimi i operatorëve që ka fituar prokurimin duke dhënë një ofertë prej rreth 1 miliardë e 840 milionë lekësh ose e përkthyer në 15 milionë 733 mijë eurosh. Një shumë kjo e përafërt me vlerën që ka vënë në dispozicion Bashkia e Tiranës.…

OraNews.tv/ Tirana, e para me tendera problematikë. Prokurimet mbi 1 milionë euro me flamur të kuq

Bashkia e Tiranës është institucioni me më shumë tendera mbi 100 milionë lekë, të cilat janë shenjuar nga Open Data me flamur të kuq me sqarimin mungesë konkurrence, ose skualifikime të kompanive dhe kontrata me negociim. Në katër vitet e fundit, ky institucion ka realizuar 44 tendera të tillë dhe në 12 prej tyre rezultojnë që procedura problematike. Vlera totale e prokurimeve shkon në 4.7…

Syri.net/ Bashkitë para zgjedhjeve shpallin tendera, me afat edhe 2025-ën

Duke u mbështetur  në të dhënat e Open Procurement,  “Sinjalizo” konstaton se nga muaji gusht deri në nëntor të këtij viti, tenderat “BIG” kapin një fond limit prej 15 miliardë lekë. Një shifër kjo rreth trefish më tepër se një vit më parë, krahasuar me të njëjtën periudhë kohore. Konkretisht nga muaji gusht deri në nëntor të vitit 2021, bashkitë shpallën në total 17 tendera…

Regjistrime dhe të diplomuar sipas universiteteve publike dhe private, 2016 deri 2021

Në vitin 2021 rezultojnë të regjistruar në universitete 123 880 studentë, nga të cilët 94 487 (76%) studentë në institucionet e arsimit të lartë publik dhe pjesa tjetër, 29 393 studentë në institucionet e arsimit të lartë jopublik. Burimi: INSTAT Komente dhe Analiza: Open Data Albania Ndërkaq, në vitin 2021 janë diplomuar 32 690 studentë, ndër të cilët 24 402 (75%) në IAL publike dhe…

StartUp Datathon Albania, Data Marathon nga AIS promotor i të Dhënave të Hapura

AIS po i kthehet traditës së Datathon dhe Hackathon Albania. Kemi startuar këtë nëntor punën më një grup të rinjsh për DataThon që do të mbahet në Janar 2023. DataThon vjen nga fjalët Data plus Marathon. Janë evente ku njerëzit takohen për të punuar së bashku mbi një ide, dhe për të mbledhur, analizuar, vizualizuar dhe transmetuar gjetje që lidhen me të dhënat. Organizata AIS…

Transaksione Thesari, 10 vjet të dhëna të hapura për çdo shpenzim, 1900 institucione buxhetore

Si shpenzon Qeveria Paratë e Taksapaguesve. Databaza jonë e mirë strukturuar Transaksione Thesari, mundëson monitorim të të gjitha pagesave që Institucionet Buxhetore kryejnë ndaj palëve të treta. Tashmë janë 10 vjet të dhëna për çdo pagesë të realizuar. Të dhënat sigurohen përmes aksesit në informacion nga Drejtoria e Thesarit. Ato vendosen në një sistem ku kushdo mund ti gjejë me lehtësi ti përdorë dhe ripërdorë…

Raporte Gjinore dhe Open Data, Zbardhen të dhëna social-ekonomike mbi balancat

Portali Open Data Albania publikon në vijimësi të dhëna qe lidhen me Statistika për Balancat Gjinore në vend. Artikujt listohen për Tema Raporte Gjinore (Gender Relations). Të dhënat e fundit të publikuara lidhen me balancën në sektorë dhe fusha si Demografi, Edukim, Përfaqësim Publik dhe Politika Penale ndaj grupeve gjinore. Të dhënat ndihmojnë në evidentimin e raporteve dhe zhvillimit të grupeve sipas gjinive, por zbulojnë edhe disbalanca…