Prill 2023 Rritja e Pagave Sektori Publik, efektet financiare në Buxhet dhe rritja sipas kategorive, Vlerësim Nominal dhe Real

Nëntë Vendime te Këshillit të Ministrave VKM, kanë hyrë në Fuqi dhe planifikojnë rritje pagash për disa sektor Buxhetor. Për Pagën e Prillit Qeveria përmes VKM të datës 20 Prill ka Vendosur dhe fillon zbatim  rritje pagash për kategori si më poshtë: Personelin Mjekësor dhe Administrata Shëndetësi VKM nr. 245/2023 Staf Policia e Burgjeve me VKM nr. 244 / 2023 Personel Akademik i Institucioneve të…

Efekte të Zhvlerësimit të Monedhave të Huaja kundrejt Monedhës Kombëtarë, ndikime të mundshme në ekonomi Prill 2023. Historiku 2003 – 2023

Kursi zyrtar i këmbimit Lek/Euro arriti minimumin historik prej 110.98 lekë në Prill 2023. Ngjashëm, dollari amerikan (USD) dhe paundi britanik (GBP) kanë arritur kurse minimale historike kundrejt lekut, duke u këmbyer përkatësisht me 100.46 lekë dhe 125.33 lekë. Forcimi i lekut kundrejt monedhave të huaja ka ndikim të rëndësishëm në ekonomi, si në fuqinë blerëse të konsumatorit, ashtu edhe në financat e qeverisë dhe…

Te Ardhura dhe Fitime Kompani qe Funksionojnë si Media Audiovizive 2021

Open Data Albania, po hulumton në lidhje me të ardhurat dhe fitimet e shoqërive të biznesit të licencuara si media audiovizive.  Të dhënat në hulumtim janë marrë nga Qendra Kombëtare e Biznesit (QKB) dhe përfshijnë vetëm statistikat për shoqëritë me Licencë dhe NIPT aktiv. Çdo e dhënë është e paraqitur një format të mirë strukturuar në databazën Open Corporates Albania kategoria për biznese mediatike. Prej…

Të ardhura në Buxhetin e Shtetit Janar Shkurt 2023 niveli i Realizimit

Buxheti i Shtetit ka realizuar të ardhurat në masën 101% të planit për dy mujorin janar-shkurt 2023. Planifikimi fillestar për të ardhurat totale të grumbulluara nga buxheti ishte 95.88 miliard lekë, ndërkohë që realizimi është 97.1 miliard lekë. Ndihmat është kategoria e të ardhurave me më shumë rritje. Përkatësisht, planifikuar në masën 3.38 miliard lekë dhe janë realizuar 6.85 miliard lekë. Pra, kemi një realizim…

Transfertë e Pakushtëzuar për Pushtetin Vendor, Buxheti i Shtetit 2014-2023 Viti Zgjedhor

Open Data Albania po zbardh të dhëna për vlerën e Transfertës së Pakushtëzuar të dhënë nga Qeveria Qendrore përmes Buxhetit të Shtetit për Qeveritë Lokale Bashki. Këto të dhëna po jepen për një periudhë nga 2014. Në vitin 2015 për shkak të Reformës territoriale ndryshoi ndarja në Njësi të Qeverisjes Vendore. Kjo u reflektua edhe në vlera të Transfertës së Pakushtëzuar, para që Buxheti u…

Norma Bazë e Interesit të Bankës, Interesat Tituj dhe Borxh Shtetëror dhe Struktura e Borxhit të Brendshëm sipas Instrumenti të Borxhit Mars 2023

Banka e Shqipërisë vendosi rritjen e normës bazë të interesit në 3% në Mars 2023, niveli më i lartë që prej vitit 2013. Ky artikull synon të evidentojë ecurinë e normës bazë të interesit ndër vite, si dhe të analizojë ndikimin që ka ndryshimi i kësaj norme në portofolin e titujve shtetërorë dhe të shpenzimeve publike për interesat e borxhit.   Norma Bazë e Interesit…

Paga Mesatare Reale në sektorët e punësimit Publik dhe Privat

Në vitin 2022 Paga Mesatare e Punonjësve Publik u rrit vetëm plus 1 571 Lekë. Kjo është rritja me e ulët vjetore për sektorin në harkun kohore 2000 deri 2022 ku rritja mesatarisht  ka shënuar 2 505. Kjo rrije e pagës mesatare sektori shtetërori për 2022 është përllogaritur nga ekipi Open Data Albania duke kalkuluar të dhëna të disponoheshme për punësimin. ndërsa INSTAT nuk ka zbardhur ende…

DataThon Albania 2023 Youth Empowerment against Corruption

DataThon Albania, a data marathon, took place on April 3rd and 4th, 2023. Over two days, young participants collaborate to create a dataset, analyze, visualize, and present the data. AIS has previously organized events such as Hackathons, DataThons, or DiploHacks. This year, participants in the data marathon were young members of the OpenDataFellowship Network. The event aimed at Civic Education and empowering young people in…

DataThon Albania 2023 – Financimi i Partive Data, Graf, Vizualizime dhe Rekomandime

Make Data Great Again Çfarë është DataThon Albania 2023 DataThon është një event maratonë ku qytetarë mblidhen dhe punojnë së bashku për mbledhje analizë dhe sensibilizim mbi të dhëna të një teme të caktuar. Fjala DataThon vjen si bashkim i Data + Marathon. Puna konsiston në grumbullim të të dhënave, analizë, krahasim, strukturim dhe vizualizim të informacionit. Zakonisht zgjidhet një temë apo një fushë e…

Oranews.tv/ Aranita Brahaj: Jam te “lista e zezë” e përballjes me përfaqësues të mazhorancës

Drejtorja e Open Data Albania, Aranita Brahaj, e ftuar në “Drejt” zbuloi se ajo është në “listën e zezë” të Partisë Socialiste. Sipas saj, Arben Ahmetaj nuk është sot në një pozitë të pamerituar pavarësisht se ka një kundërvënie politike. Brahaj: Unë jam te “lista e zezë”. I është ndaluar nga Partia Socialiste dhe ekipet që unë të dal me deputetë dhe ministra. Maksimumi në ndonjë studio vjen…

Tvklan.al/ Para & Pushtet – Sa paguhen, ku banojnë dhe sa pasuri kanë politikanët?

Media Klan TV publikoi në datë 10.03.2023 një artikull me temë “Opinion – Sa paguhen, ku banojnë dhe sa pasuri kanë politikanët?” Emisioni “Opinion” në Tv Klan është fokusuar mbrëmjen e sotme në pagat dhe pasuritë e deklaruara të funksionarëve të shtetit. Sipas të dhënave të marra nga “Open Data”, pasuria e deklaruar e Kryetarit të Partisë Demokratike, Sali Berishës është si më poshtë: Në…

Tvklan.al/ Pasuria e deklaruar e Kryeministrit Edi Rama

Media Klan TV publikoi në datë 09.03.2023 një artikull me temë “Pasuria e deklaruar e Kryeministrit Edi Rama” Emisioni “Opinion” në Tv Klan është fokusuar mbrëmjen e sotme në pagat dhe pasuritë e deklaruara të funksionarëve të lartë të shtetit. Sipas të dhënave të marra nga “Open Data”, pasuria e deklaruar e Kryeministrit Rama është si më poshtë: Në deklaratën e vitit 2013, Kryeministri Edi…

Gazetajone.com/ Kryebashkiaku Fredi Kokoneshi blen kosha plehrash prej floriri? Miliona lekë Sadri Abazit

Portali Gazeta Jonë publikoi në datë 21.03.2023 një artikull me temë “Fredi Kokoneshi blen kosha plehrash prej floriri? Miliona lekë Sadri Abazit” Kryetari i Bashkisë Kokoneshi është vënë nën lupën e SPAK, por pavarësisht kësaj ai vazhdon të abuzojë me tenderët. Kokoneshi mendon se i ka shpatullat e ngrohta dhe nuk trembet që mund ketë fatin e kolegëve të tij Fatos Tushe, Lefter Alla,  Agim…

Gijotina.com/ Abuzime nën hundën e SPAK, Kryebashkiaku Bushi i fal Bamit 173 milionë lekë

Portali Gijotina publikoi në datë 24.03.2023 një artikull me temë “Abuzime nën hundën e SPAK, Bushi i fal Bamit 173 milionë lekë” Kryebashkiaku i Krujës, Artur Bushi, është nën hetim nga SPAK për disa ndërtime pa leje, por ai vazhdon me afera korruptive nën hundën e Prokurorisë.  Pak ditë më parë Gijotina.com tregoi  lëvizjet e paligjshme të bëra me disa kontrata për asfaltimin e rrugëve.…

Pagesa për lobim ne SHBA. Parti Politike Shqiptare 2010 – 2021

Ky Dataset u përgatit në kuadër të eventit Datathon Albania 2023 Të dhënat, grafikët, vizualizimet dhe gjetjet u punuan nga ekipi rinor, pjesë e Open Data Youth Network Ky Datathon realizohet si pjesë e projektit “Open Data Access and Transparency Project activities in sectors exposed to the risk of corruption” mbështetur nga Sida – Sweden International Development Cooperation Agency