Eurobondi ka ulur koston e borxhit publik

Që nga dalja e parë në tregjet ndërkombëtare të Eurobondit shqiptar, kostoja e borxhit publik ka ardhur gjithnjë e në rënie. Nga një humultim i “Open Data Albania”, ku krahasohen dy instrumentat për reduktim të kostos së borxhit që financon investimet publike, sic është kredia sindikale e përdorur në vitin 2009 dhe Eurobondi në 2010-ën, dallohet qartë avantazhi i këtij të fundit si një instrument…

Eurobondi, ulet kostoja e borxhit publik

Që nga dalja e parë në tregjet ndërkombëtare të Eurobondit shqiptar, kostoja e borxhit publik ka ardhur gjithnjë e në rënie. Nga një humultim i “Open Data Albania”, ku krahasohen dy instrumentat për reduktim të kostos së borxhit që financon investimet publike, sic është kredia sindikale e përdorur në vitin 2009 dhe Eurobondi në 2010-ën, dallohet qartë avantazhi i këtij të fundit si një instrument…

Janar, zbutet interesi i Eurobondit

Zbutet interesi i Euorbondit shqiptar në tregjet ndërkombëtare gjatë janarit të këtij viti, në krahasim me muajin dhjetor, ku interesi arriti majat me mbi 12 për qind. Përllogaritjet për ecurinë e interesit të Eurobonidt të parë në tregjet ndërkombëtare  e ka bërë Open Data Albania. “Duke analizuar grafikun e ecurisë së yield-it që prej Nëntorit 2010, vërejmë që norma e interesit ose yield-i ka pësuar një…

Eurobondi ka ulur koston e borxhit publik

Që nga dalja e parë në tregjet ndërkombëtare të Eurobondit shqiptar, kostoja e borxhit publik ka ardhur gjithnjë e në rënie. Nga një humultim i “Open Data Albania”, ku krahasohen dy instrumentat për reduktim të kostos së borxhit që financon investimet publike, sic është kredia sindikale e përdorur në vitin 2009 dhe Eurobondi në 2010-ën, dallohet qartë avantazhi i këtij të fundit si një instrument…

Çmimi i bondeve sovrane te Shqiperise permiresohet

Çmimi i bondeve sovrane në Euro të Republikës së Shqipërisë shënoi nivelin më të ulët dhjetorin e kaluar, kur investitorët kërkuan deri në 12 për qind interes për t’i blerë këto tituj borxhi, dhe u lehtësua paksa në janar, bëhet e ditur nga të dhënat e grumbulluara nga projekti Open Data. “Duke analizuar grafikun e ecurisë së yield-it që prej Nëntorit 2010, vërejmë që norma…

KLSH, rritet arkëtimi i dëmshpërblimeve

Rritet arkëtimi i gjobave dhe dëmshpërblimeve nga Kontrolli i Lartë i Shtetit. Sipas të kalkulimeve të Open Data, raporti mesatar i vlerës së rekomanduar për zhdëmtim me vlerën e zhdëmtuar faktikisht për periudhën 2005-2010 është 42,82%. Raporti më i vogël i zhdëmtimit është në vitin 2006, ku vetëm 15,22% e dëmit të kryer është arkëtuar, ndërsa raporti më i lartë i zhdëmtimit është në vitin…

Privatizimet, qeveritë shitën gati gjithcka për 900 milionë dollarë

Shitjet më të mëdha të pronave publike ndodhën në prag të zgjedhjeve, raporton ODA Të ardhurat e përgjithshme të buxhetit të shtetit nga privatizimi i ekonomisë kombëtare mes viteve 1993 dhe 2010 ka qenë gjithsej 900 milionë dollarë, bëhet e ditur nga të dhënat analitike të publikuara nga Open Data Albania. Këto para janë përfituar nga shitja e të gjitha ndërmarrjeve ekonomike të vlefshme të…

10 fishohet numri i kontratave të internetit

Shqipëria shënon një progres shumë të madh në rregjistrimin e kontratave për internetin fiks. Të dhënat e Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikimit të përpunuara nga Open Data Albania për periudhën 2001-2010, tregojnë se numri i abonentëve të regjistruar për të përfituar internet ka shkuar në rritje mbi nivelin 100%. Kështu sic mund të shihet edhe nga grafiku i ODA, vihet re se ritmi i rritjes së…

Të shesësh apo jo?

Në një kohëmungese parash në buxhetin e shtetit dhe diskutimesh të stuhishme për privatizime nga Albpetroli te kështjellat mesjetare, morali dhe filozofia e rpivatizimeve shqiptare duket se përkon me një shqetësim më universal, mbi arsyet, nevojat, kostot, përfitimet, por mbi të gjitha, pasojat e mundshme.  Shqiptarët po përgatiten që në muajt në vijim t’i japin lamtumirën kompanisë së prodhimit të naftës Albpetrol. Qeveria duket se…

Arsimi dhe Shendetesia, Shqiperia vjen e fundit

Sistemi i arsimit dhe ai shëndetësor tregojnë paraqiten në një gjendje shumë të dobët për një vend që aspiron të ketë një rritje të qëndrueshme ekonomike dhe të integrohet në Bashkimin Europian. Ndërkaq, raportet dhe të dhënat e publikuara nga një sërë organizatash e institucionesh shpalosin një panoramë të trishtë të këtyre sektorëve në Shqipëri, të cilët mbeten ndër më të nëpërkëmburit e të keqmenaxhuarit.…

Vdekshmeria e nenave ne lindje ne nivele alarmante (raporti)

Vdekshmëria e nënave gjatë lindjeve në Shqipëri ka ardhur në rënie gjatë viteve të fundit, por mbetet sërish shumë herë më e lartë se sa normat e vendeve të tjera të rajonit, bën të ditur agjencia Open Data. Shkalla e vdekshmërisë mëmësore është numri i grave që vdesin gjatë shtatzanisë dhe lindjes, kundrejt njëqind mijë lindjeve të gjalla. Raporti bazohet në të dhënat e Bankës…

Fitues të Open Datathon Albania – Hackathon Day in Tirana

Ne rrjedhën e Hackathoneve botërore, Open Datathon Albania është një mbledhje e studenteve, profesionistëve, aktivistëve social për te shkruar aplikime, për te liruar te dhëna, krijuar visualizime dhe botuar analiza duke përdorur te dhënat e hapura. Kjo behet me qellim qe të tregohet suport dhe te nxitet adoptimi i politikave për te dhëna te hapura nga Qeveria dhe institucionet kombëtare e lokale. Ky aktivitet u…

Prezantim mediatik i Open Data Albania në Universitete

Bisedë ne studion e Ora News E ftuar: Aranita BRAHAJ – Drejtore e Open Data Albania Open Data Albania ka prezantuar se fundmi nismën për ODA ne Universitete. ODA në Universitete vjen si rrjedhoje e  impaktit të mire te deritanishëm te këtij projekti tek publiku dhe media. E ftuar ne studion e ORA NEWS drejtorja e ODA znj. Aranita Brahaj është shprehur se në gjashtë…

Prezantim ne Universitetin Aleksandër Xhuvani – Elbasan

Projekti Open Data Albania u prezantua se fundmi edhe në një nga universitetet më me traditë ne vendin tonë, Universiteti Aleksandër Xhuvani ne Elbasan. Nëpërmjet një bashkëbisedimi me student të degës Gazetari ne Fakultetin e Shkencave Humane u prezantua puna e realizuar dhe mundësia e përdorimit të teknologjive të reja të informacionit në dobi të publikut dhe grupeve të profesionistëve. Studentët përcollën me interes jo…

Open Data Albania prezantohet në Open Government Data Camp 2011

Open Data Albania – një projekt  për transparence dhe inovacion u prezantua me sukses ne një event te rëndesishem ndërkombëtar si Open Government Data Camp 2011 http://ogdcamp.org/. Eventi u zhvillua ne Varshave te Polonisë në datat 20 dhe 21 tetor me organizim të Open Knowledge Foundation dhe Centrum Cyfrowe. Rreth 400 pjesëmarrës nga mbi 40 shtete te botës u njohën dhe prezantuan ide, iniciativa dhe…