Maratona Shqiptare e Inteligjencës dhe Kreativitetit

Instituti Shqiptar i Shkencave organizoi në datë 15 dhjetor Hackathon Albania 2012. Kjo maratonë e inteligjencës dhe kreativitetit zhvillohet për herë të dytë në vendin tonë si pjesë e projektit Open Data Albania Në këtë maratonë spikatën të rinj, kryesisht gjimnazist dhe student të cilët sollën aplikacione me të dhëna dhe dije të hapura (open data dhe open knowledge). Ndër njëzet e pesë konkurrent të ndarë në…

Maratona e inteligjencës, studentët në garë përmes projekteve të tyre

Instituti Shqiptar i Shken cave ka organizuar maratonën e inteligjencës dhe kreativitetit. Kjo maratonë zhvillohet për herë të dytë në vendin tonë, si pjesë e projektit “Open Data Albania”. Programi synon të prezantojë në një mënyrë shumë të lehtë historinë tek të rinj shqiptarë apo shtetas të huaj.  Në këtë maratonë spikatën të rinj, kryesisht gjimnazistë dhe studentë, të cilët sollën aplikacione me të dhëna…

Fitues Hackathon Albania 2012 – Maratona Shqiptare e Inteligjencës dhe Kreativitetit

Instituti Shqiptar i Shkencave (AIS), organizoi në datë 15 dhjetor Hackathon Albania 2012. Kjo maratonë e inteligjencës dhe kreativitetit zhvillohet për herë të dytë në vendin tonë si pjesë e projektit Open Data Albania. Në këtë maratonë spikatën të rinj, kryesisht gjimnazist dhe student të cilët sollën aplikacione me të dhëna dhe dije të hapura (open data dhe open knowledge). Ndër  njëzet e pesë konkurrent…

Transparenca mbi Shpenzime Elektorale. Modeli Amerikan dhe Problematika ne Republikën e Shqipërisë.

Bisede ne Studion e Ora News TV, e ftuar Aranita BRAHAJ, Instituti Shqiptar i Shkencave – Nëntor 2012. Në rastin e Shqipërisë partitë politike nuk kanë ende kurajë të bëjnë fushata të hapura dhe transparente për mbledhje të fondeve elektorale. Ato mbledhin para por kjo nuk behet publikisht dhe nuk reklamohet ne media apo mitingje te hapura. Procesi i transparencës me Financat e Partive Politike…

Parti Politike Shqiptare si Subjekt në Procese Zgjedhore 2001 – 2011

Open Data Albania ka hulumtuar mbi numrin e partive politike që janë regjistruar si subjekte në proceset zgjedhore të dekadës së fundit. Hulumtimi ka pasur si objekt partitë e regjistruara në gjashtë procese zgjedhore në periudhën kohore 2001 – 2011. Zgjedhje për Kuvend gjatë këtij harku kohorë janë mbajtur tre, përkatësish 2001; 2005 dhe 2009. Zgjedhje për Organe të Qeverisjes Vendore janë mbajtur gjithashtu tre,…

‘Open Data Albania’ ne Radio Kina

Në kohën e informacioneve të shumta, apo shifrave që vijnë nga institucione të ndryshme, mund të ndodhë që dikush të gjendet para tyre, duke vënë në duart në kokë dhe pa kuptuar asgjë. Sidomos për raste specifike, siç mund të jenë të dhënat ekonomike, të cilat shpeshherë duken mjaft të komplikuara për publikun dhe kërkojnë shpjegime apo interpretime të caktuara. Përtej institucioneve përgjegjëse, si INSTAT,…

Tumoret dhe qarkullimi, sëmundjet që vuajnë shqiptarët

Studimi 10-vjeçar 1993-2003, rritet numri i të prekurve nga sëmundjet e zemrës dhe kanceroze Të dhëna Femrat – Te femrat numri më i lartë dhe rrezikshmëria më e madhe është te kanceri i gjirit, tumor i sferës femërore, i lëkurës dhe sistemit nervor qendror Meshkujt – Te meshkujt, tumoret me rrezikshmëri më të lartë dhe më me probabilitet për vdekshmëri janë në lëkurë, mushkri dhe rrugët…

Çmimi i parasë së qeverisë dhe i parasë së individëve

Sa humbasin shqiptarët nga zhvlerësimi i depozitave nga ulja e normës bazë të interest? Sa fiton qeveria? Çmimi i parasë ulet katër herë brenda një viti, duke shënuar nivelin më të ulët historik, prej vetëm 4 %. Vendimi i fundit i Këshillit Mbikqyrës të BSH prek të paktën 740 miliardë lekë, që i përkasin 1 milionë e 600 mijë individëve. Sot rreth 92% e parave…

Çfarë profesionesh kërkon politika

Në zgjedhjet e sapopërfunduara presidenciale të Shteteve të Bashkuara nuk ishte thjesht Obama përballë Romeny-t, apo një demokrat përballë një republikani, por ishte edhe një ish-i diplomuar për ligje përballë një ish-të diplomuari për menaxhim biznesi. Prandaj, fitorja e Obama-s ishte dhe një konsolidim më shumë i fitores së Drejtësisë, si fusha që ka nxjerrë më shumë presidentë në gjithë historinë e Shteteve të Bashkuara.…