“Open Data”: Fushata zgjedhore filloi pa transparencë financiare

Fushata zgjedhore ligjërisht fillon sot në Shqipëri, ndonëse ajo është shtrirë prej disa javësh e muajsh në të gjithë vendin. Organizatat e shoqërisë civile po shprehin shqetësim për mungesën e transparencës së tyre mbi financimet. Qendra Open Data e Shqipërisë thotë se sipas Kodit Zgjedhor listat e dhuruesve dhe financimet e partive janë kurdoherë publike, por deri tani nuk është botuar asnjë listë e tillë…

Fushata zgjedhore fillon pa transparencë financiare

Organizatat e shoqërisë civile po shprehin shqetësim për mungesën e transparencës së tyre mbi financimet Fushata zgjedhore ligjërisht fillon sot në Shqipëri, ndonëse ajo është shtrirë prej disa javësh e muajsh në të gjithë vendin. Organizatat e shoqërisë civile po shprehin shqetësim për mungesën e transparencës së tyre mbi financimet. Qendra Open Data e Shqipërisë thotë se sipas Kodit Zgjedhor listat e dhuruesve dhe financimet…

Partitë shqiptare injorojnë thirrjet për transparencë të financimeve

Open Data Albania, një organizatë me qendër në Tiranë, thotë se partitë politike nuk po bëjnë publike listat e donatorëve të fushatës përpara zgjedhjeve të 23 qershorit “Kodi elektoral thotë se lista e donatorëve mbi 100 mijë lekë duhet të jetë gjithmonë publike, që do të thotë se partitë duhet ta publikojnë atë… mundësisht online,” thotë Aranita Brahaj, koordinatore e projektit Open Data Albania. Brahaj…

Albania Parties Ignore Call For Donor Transparency

“The electoral code says that list of donors above 100,000 lek (€800) should be always public, which means that parties should publish them… preferably online,” says Aranita Brahaj, project coordinator at Open Data Albania. Brahaj noted that even freedom of information requests filed with Albania’s main political parties had yielded no results, although they are obliged to publish lists of companies, organizations and individuals that…

Pjesëmarrja në votim në zgjedhjet për organet e qeverisjes vendore 2011

Open Data Albania ka hulumtuar mbi pjesëmarrjen në votime në zgjedhjet  për organe të qeverisjes vendore 8 maj 2011. Për të hulumtuar mbi pjesëmarrjen, janë konsideruar  tregues për votues sipas regjistrit të zgjedhësve; votues që janë paraqitur në votim dhe përqindja e tyre si nivel pjesëmarrje në proces. Të dhënat janë analizuar në rang kombëtar e njëkohësisht sipas qarqeve. Në rang kombëtar zgjedhës totalë në…

Donacione në Fushatën Zgjedhore 2011

Open Data Albania hulumtuar mbi donacione të fushatës zgjedhore 2011, sipas vlerave dhe subjekteve. Raporti bazohet tek të dhëna zyrtare të raporteve te auditimit te ekspertëve kontabël. Donacionet janë fonde jopublike të dhuruara për subjektet zgjedhore. Donacionet përbëhen nga “shuma parash” dhe “shërbime ose të mira materiale jo kundrejt pagesës (në natyrë)”. Donator, dhurues mund të jenë persona fizik ose juridik por në çdo rast…

Turizëm kulturor, Muzeu Kombëtar në Tiranë më i vizituari, i Butrinitit më fitimprurësi

Në Shqipëri,  Muzeu Historik Kombëtar ishte më i vizituari përgjatë vitit 2012 me rreth një milion vizitorë vendas dhe mbi 9,000 të huaj. Shifrat bëhet të ditura nga një burim i “Open Data Albania” e cila ka ndërmarrë një studim në lidhje me qendrat kulturore më të vizituara në vend. Po sipas këtij studimi Parku Kombëtar i Butrinti, zë vendin e dytë për nga numri…

Lobimi, kontrata milionëshe për imazh dhe takimi Rama – Tony Blair

Ndërsa prej muajsh opozita ka sulmuar qeverinë se po bën makiazh në SHBA duke paguar miliona të taksapaguesve për lobim (shuma e fundit e përmendur 400 mijë dollarë), e përjavshmja “The Sunday Telegraph” e Londrës ka zbuluar se me të ardhur në qeveri (nëse fiton zgjedhjet) Partia Socialiste nga ana e saj do të paguajë “miliona paund” për këshillat e ish-kryeministrit britanik, Tony Blair. Loja…

Të ardhurat nga turizmi kulturor 2012

Gjatë vitit 2012 zonat turistike shqiptare si parqet, muzetë dhe Drejtoritë Rajonale të Kulturës Kombëtare (DRKK-të) ashtu si dhe çdo vit tjetër janë vizituar nga turist vendas dhe të huaj. Open Data Albania ka kryer një hulumtim lidhur me të ardhurat e gjeneruara nga turizmi gjatë këtij viti. Të ardhurat nga vizitorë vendas janë të ardhurat që gjenerohen nga turizmi i vizitorëve rezidentë dhe jorezidentë…

Vizitor sipas Shtetit nga udhëtojnë drejt Shqipërisë për vitin 2012

Open Data Albania po hulumton lidhur me shtetet europiane që kanë pasur numrin më të madh të personave rezident të shteteve në fjalë, që kanë vizituar Shqipërinë gjatë vitit 2012. Të dhënat në hulumtim bazohen tek informacioni i marrë në databazën e Ministrisë së Turizmit, Kulturës, Rinisë dhe Sporteve. Situata paraqitet në favor të vizitorëve nga Kosova të cilët zënë 48% të vizitorëve të huaj…

“Emigrantët” grekë dërguan 43 milionë euro nga Shqipëria

Kurse shqiptarët na sollën 310 milionë në 2011. Harta e fluksit të remitancave  Detajet Tirana – Pjesa më e madhe e të huajve punojnë në qytetet si Tirana (me 1211), Durrës, Fier, Elbasan, Vlorë, Shkodër dhe Lezhë Profesioni – Sektorët me kërkesat më të larta janë ndërtimi me 19% të totalit, tregti dhe riparim automjetesh 14.5%, arsim 8%, etj Turqit – Numrin më të madh e zënë shtetasit…

Vizitorë të huaj dhe turistë 2012

Open Data Albania po hulumton lidhur me vizitorë të huaj dhe turistë që kanë vizituar Republikën e Shqipërisë në vitin 2012. Të dhënat bazohen tek informacioni zyrtar i marrë në pikat kufitare të shtetit shqiptar. Sipas këtyre të dhënave në Shqipëri për vitin 2012 kanë hyrë nëpërmjet pikave kufitare gjithsej 3 226 910 vizitorë. Këta persona ndahen në dy kategori: shtetas të huaj që vizitojnë…

Remitancat në Republikën e Shqipërisë sipas origjinës dhe destinacionit

Open Data Albania po hulumton mbi origjinën dhe destinacionin e emitancave në Republikën e Shqipërisë. Remitancat janë flukse hyrëse dhe dalëse pa kundërshpërblim për/nga jashtë vendit. Në rastin e vlerave hyrëse kemi të bëjmë kryesisht me dërgesa të emigrantëve drejt Shqipërisë. Në rastin e flukseve dalëse janë para që shtetas të huaj që kanë punuar në Republikën e Shqipërisë kanë transferuar drejt shteteve ku ata…

Eksporti sipas kontinentit destinacion 1993-2012

Open Data Albania ka kryer një hulumtim mbi eksportin sipas kontinentit destinacion dhe dinamikën e tij për periudhën 1993-2012. Eksporti është transportimi i të mirave ose materialeve nga vendi prodhues tek konsumatorët e huaj në shtetin pritës. Kontinenti në të cilin vendi ynë, në vitin 2012, ka eksportuar më shumë është Europa me 94.76% të eksporteve. Pjesa tjetër prej 5.24% ndahet mes kontinenteve të tjera,…