Stoku i Borxhit Publik për Frymë në vitet 2010-2018

Open Data Albania po hulumton mbi ecurinë e stokut të borxhit për frymë në periudhën kohore 2010 – 2018. Borxhi për Frymë është një tregues që përllogaritet si raporti i borxhit total të marrë nga qeveria me numrin e popullsisë në vitin ushtrimor. Të dhënat janë marrë nga Ligjet për Buxhetet Vjetore të viteve nën analizë, dhe Ligje për miratimin e Buxheteve Faktike (buxhete të…

Kosto e borxhit publik, për frymë 2018

Open Data Albania po hulumton mbi treguesin e kostove të borxhit për frymë. Ky tregues përllogaritet si raport i shumës së interesave që paguhen nga buxheti i shtetit për borxhin e marrë, i cili nuk është shlyer ende, me popullsinë e vendit në vitin ushtrimor. Të dhënat për popullsinë për vitin 2018 janë marrë nga projeksionet e INSTAT. ODA ka marrë në shqyrtim ecurinë e…

Transaksionet brenda familjes, zbardhen dyshimet për pasurinë e Kelmend Balilit

Nën dyshimin se pronat e vëllezëve Balili në Sarandë e Delvinë mund të tjetërsohen, prokuroria e Krimeve të Rënda kërkoi sekuestrimin e tyre me akuzën se janë krijuar pjesërisht nga aktiviteti kriminal, një akuzë që familjarët e Kelmend Balilit e mohojnë me forcë, shkruan BIRN. Më 3 prill 2016, Alma Balili, bashkëshorte e Kelmend Balilit, regjistroi në Qendrën Kombëtare të Biznesit kompaninë me emrin tregtar…

Policia heq tre licencat e firmave të sigurisë ‘Balili’,i firmosi Çako

Në një kohë kur gjykata ka vendosur të sekuestrojë 39 pasuri, ku mes tyre janë 3 trualle me sipërfaqe të përgjithshme 185.665 m2, kompleksin “Santa Quaranta” dhe plot 35 apartamente që janë të rregjisruar në emër të Bashkim Balilit dhe familjarëve të Kelmend Balilit, policia e Shtetit ka urdhëruar heqjen e tre liçencave të policive private që administrojnë Balilët. Një komision pranë Drejtorisë së Policisë…

DETAJE/ Qeveria pasi ju pagoi faturën e fundit, u heq licencat Balilajve

Më poshtë lista e institucioneve që ruhen nga Balili – Ko. Ndërsa emri i Balilit ishte kthyer në kryefjalë të luftës politike për lidhjet e tij me politikën dhe ai ishte vetë në kërkim, firmat e lidhura me të merrnin licenca nga policia, por edhe fonde shtetërore. Bëhet fjalë për kompaninë “Balili KO” në pronësi të Bashkim Sabahudin Balilit. Në 31 maj të vitit 2012…

Banka e Shqipërisë, Fitimi Transferuar në Buxhetin e Shtetit 2015-2016

Open Data Albania po përditëson të dhënat lidhur me fitimin e Bankës së Shqipërisë të transferuar në buxhetin e shtetit. Banka e Shqipërisë është banka qendrore e vendit tonë dhe vepron në bazë të dispozitave të ligjit nr. 8269, datë 23.12.1997. Ajo është e pavarur nga çdo pushtet tjetër për realizimin e objektivit kryesor të veprimtarisë së saj. Kapitali i Bankës së Shqipërisë përbëhet nga…

Qeveria, një miliard lekë për kompanitë e Balilajve nga taksapaguesit shqiptarë

Klement Balili i njohur si baroni i drogës është në arrati prej një viti, por në emër të kompanisë së familjes së tij, Balili-Ko vazhdojnë të lëvrohen miliona lekë çdo vit nga Thesari i Shtetit. Të dhënat janë publikuar nga Open Data tregojnë se Shoqëria e Sigurimit dhe Ruajtjes Fizike “Balili-Ko” në pronësi të Bashkim Balilit, për vitin 2016 ka përfituar 94 236 818 lekë…

Bashkia e Tiranës e zhytur në borxhe: Në vend të parë me 3.5 miliardë lekë

Një raport i Open Data Albania tregon se bashkitë janë zhytur në borxhe, të cilat shkojnë deri në gati 9 miliard lekë. Më shumë se një e treta e këtij borxhi i përket Bashkisë së Tiranës, e cila ka rreth 3.5 miliard lekë borxhe, që zenë rreth 37 përqind të totalit të përgjithshëm. Më pas vijnë Bashkia e Durrësit me 6 përqind, Lezhës, Pogradecit dhe…

Koncesioni Veliaj për shkolla kosto e rëndë në kurriz të taksapaguesve

Bashkia e Tiranës ka vendosur të aplikojë formulën e shumëdebatuar të partneritetit publik-privat, të koncesionit edhe për shkollat. Fondi i vënë në dispozicion është 1.9 miliardë lekë të reja pa TVSH, të cilat do të paguhen nga Bashkia e Tiranës dhe Ministria e Arsimit dhe do të shkojnë për projektim, ndërtim, mobilim, mirëmbajte, mbikëqyrje dhe kolaudim. “Open Data” publikoi në fillim të muajit nëntor, tenderin…

I kujt është Balili?! Zbulohen dokumentat që implikojnë Partinë Socialiste

Javën e shkuar, në interpelancën e thirrur për Ministrin e Bujqësisë, Niko Peleshi, u rihap debati për të ashtuquajturin “Eskobari i Ballkanit”, Klement Balili. Deputeti socialist, Erion Braçe publikoi dy kontrata të Ministrisë së Bujqësisë, që u kishte dhënë Balilajve tokë bujqësore për shfrytëzim. Toka prej 21 hektarësh e ish-Shkollës Bujqësore Delvinë, që shkolla e kishte pasur për nevojat e saj mësimore, i kaloi Ministrisë…

Investigimi/ Si transferoi pronat tek familjarët Kelmend Balili. I vëllai: E kam shpirt, për të marr edhe pushkën

Më 3 prill 2016, Alma Balili, bashkëshortja e Kelmend Balilit, regjistroi në Qendrën Kombëtare të Biznesit kompaninë me emrin tregtar ‘Santa Quaranta’ me objekt veprimtarie Hotel, Bar Kafe, Restorant dhe me kapital themeltar 100 lekë. Një muaj më vonë, në maj 2016, një operacion masiv antidrogë i policisë greke në bashkëpunim me agjencinë amerikane të luftës kundër drogës DEA, solli shpalljen në kërkim të Kelmend…

Transaksionet brenda familjes, zbardhen dyshimet për pasurinë e Kelmend Balilit

Më 3 prill 2016, Alma Balili, bashkëshorte e Kelmend Balilit, regjistroi në Qendrën Kombëtare të Biznesit kompaninë me emrin tregtar ‘Santa Quaranta’ me objekt veprimtarie Hotel, Bar Kafe, Restorant dhe me kapital themeltar 100 lekë. Një muaj më vonë, në maj 2016, një operacion masiv antidrogë i policisë greke në bashkëpunim me agjencinë amerikane të luftës kundër drogës DEA, solli shpalljen në kërkim të Kelmend…

Ja kush janë bashkitë me borxhe të larta

Borxhi që bashkitë kanë përgjatë 2017-ës është mbi 8 miliardë lekë. Kjo bazuar në të dhënat e publikuar nga Open Data Albania, e cila ka hulumtuar mbi vlerat e detyrimeve të njësive të qeverisjes vendore. Shpesh detyrimet kontraktore të pashlyera nuk reflektojnë vetëm një situatë pamundësie apo mungesë eficense. Ato mund të jenë indice për të verifikuar sjelljen klienteliste të bashkive kundrejt bizneseve, duke krijuar…

Raporti/ Ja bashkitë që kanë borxhe, sjellje klienteliste ndaj bizneseve…

Borxhi që bashkitë kanë përgjatë 2017-ës është mbi 8 miliardë lekë. Kjo bazuar në të dhënat e publikuar nga Open Data Albania, e cila ka hulumtuar mbi vlerat e detyrimeve të njësive të qeverisjes vendore. Shpesh detyrimet kontraktore të pashlyera nuk reflektojnë vetëm një situatë pamundësie apo mungesë eficense. Ato mund të jenë indice për të verifikuar sjelljen klienteliste të bashkive kundrejt bizneseve, duke krijuar…

Shteti pagoi Balilin; tendera e kontrata pas shpalljes në kërkim

Më 14 dhjetor 2016 Ambasadori Amerikan Donald Lu i kërkoi publikisht Qeverisë arrestimin e Klement Balilit. “Si mund të shpjegojmë ndryshe faktin, që trafikanti i paprekshëm i drogës, Klement Balili është ende i lirë?!”, deklaronte kryediplomati amerikan në Tiranë. Pas kësaj Klement Balili jo vetëm nuk u arrestua, por vetëm dy javë më vonë, më 28 dhjetor, Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve i dha kompanisë…