Kosto mbi Pagën, Kontribute dhe Tatime të detyrueshme mbi Pagën Mesatare në Shqipëri dhe Rajon janar 2022

Në këtë artikull do të analizojmë kostot që APLIKOHEN përtej pagës neto (pagë që arkëtohet nga i Punësuari) për një vend pune me pagë mesatare në Shqipëri dhe Rajon. Vendet aplikojnë detyrime për Kontribute Shëndetësore; Kontribute për Sigurim Shoqërorë si mbrojtje për Pension Pleqërie dhe Pagesë Paaftësie dhe Papunësie. Përtej Kontributeve dhe Sigurimeve individët paguajnë edhe Tatim mbi të Ardhurën nga Paga. Kontributet ndahen mes…

Politiko.al: Në 10 vite pensionet rriten vetëm me rreth 3 mijë lekë, çfarë ndodh nëse qeveria miraton minimumin jetik

85% e pensionistëve shqiptare marrin më pak se 123 euro në muaj. Nëse qeveria do të miratonte minimumin jetik prej 17 mijë lekësh në muaj, të gjitha këto pensione duhet të ishin rritur automatikisht si detyrim ligjor. Kujtojmë deklaratën e ministres së Financave Delina Ibrahimaj, e cila shkaktoi shumë bujë, duke thënë se një person me te ardhura 130-140 euro nuk konsiderohet i varfër. Në…

Dosja.al: Përqëndrimi i tregut të hidrokarbureve në Shqipëri sipas Indeksit Herfindahl-Hirschman

Ekipi analist pranë Open Data Albania po bën një analizë të tregut shqiptar të “Karburante dhe Vaj”, duke vlerësuar nëse kemi premisë për Përqendrim në operator me pozitë dominuese në treg. Për të bërë këtë analizë, kemi aplikuar si kampion vetëm blerjet e tregut buxhetor (blerje që paguhen nga Buxheti i Shtetit), dhe rastin e subvencionimit të pjesës për karburant për fermerët, pasi të dhënat…

Eksportet Ruse sipas grup-mallrave kryesore, pozicionimi i saj në tregun ndërkombëtar

Open Data Albania po hulumton mbi tregtinë e jashtme të Federatës Ruse sipas grup-mallrave dhe vendeve partner tregtar. Kjo analizë po bëhet në mënyrë që të kuptojmë më mirë se për cilat produkte mund të kemi mungesa në tregun botëror, apo vendin tonë. Do të shohim gjithashtu se cilat vende kanë importuar më shumë, përgjatë 3 viteve të fundit, për këto, 10 grup mallra kryesore,…

Përqendrimi i tregut të hidrokarbureve në Shqipëri sipas Ideksit Herfindahl-Hirschman (HHI)

Ekipi analist pranë Open Data Albania po bën një analizë të tregut shqiptar të “Karburante dhe Vaj”, duke vlerësuar nëse kemi premisë për Përqendrim në operator me pozitë dominuese në treg. Për të bërë këtë analizë, kemi aplikuar si kampion vetëm blerjet e tregut buxhetor (blerje që paguhen nga Buxheti i Shtetit), dhe rastin e subvencionimit të pjesës për karburant për fermerët,  pasi të dhënat…

Dosja.al: Kriza/ Qeveria planifikon më pak poste pune në 9 muajt e ardhshëm, ‘shkurtohet’ personeli

Kështu Akti Normativ nr. 3, Datë 12 Mars parashikon që fondi i pagave buxhetore të jetë 2.2 miliard më pak se parashikimi i Ligjit të Buxhetit Fillestar. Në përqindje kjo është një ulje rreth 2.5%. Sa kohë që nuk është njoftuar një ulje page, atëherë nënkuptohet që tkurrja do të shënohet në numër individësh të angazhuar pranë Institucioneve Buxhetore të Ekzekutivit. Open Data po hulumton…

Faktor.al: “Open Data Albania” bën analizën dhe zbulon: Qeveria taton bukën 20% më shumë se Finlanda 14%, se Greqia 13 %

Megjithëse pushim zyrtar, me analist të Open Data Albania mbyllëm sot dy artikuj me informacion “të hidhur” për realitetin Shqiptar,1 . për tatimin mbi konsumin dhe bukën2. mbi pensionet mesatare ne vend.në finale:1. shteti shqiptar taton bukën dhe shportën me 20% TVSH, kjo më shumë se Finlanda i cila renditet me normë më të lartë të diferencuar 14 % në ushqime, vijojmë me Greqinë normë…

FaxWeb: Vit shumë i largët/ Ja në cilën periudhë Shqipëria mund të arrijë nivelin e të ardhurave për frymë të BE-së

Open Data Albania po analizon projeksione apo skenarë të ndryshëm që tregojnë se kur do të arrijë Shqipëria të njëjtin nivel të të ardhurave për frymë me atë të Bashkimit Europian, përkatësisht mesataren e tyre. Për të realizuar projeksionet pesimiste dhe optimiste potencialisht të mundshme, po konsiderojmë dinamikën me të cilën kanë ndryshuar të ardhurat për frymë në vend. Duke vlerësuar ecurinë e rritjes apo…

Dosja.al: 7 pikat e Ramës, Open Data: Nuk janë masa, por kosto shtesë buxhetore

Open Data shton se kjo kosto është e përfshirë në Ligjin e Buxhetit 2022 dhe se kostoja shtesë nuk është gjë tjetër vec se risku fiskal i materializuar i politikave ekzistuese e nuk ka pse serviret si paketë masash të reja. TIRANË– Open Data Albania ka bërë një analizë në lidhje me shtatë pikat e prezantuara nga kryeministri Edi Rama si masa të reja për…

Dosja.al: Rritja e çmimeve në vend! Open Data: Policia të kërkojë falje…(12 KËRKESAT)

Aktivistja njëherazi edhe drejtuesja e portalit “Open Data Albania” Aranita Brahaj ka prezantuar 12 kërkesa për Qeverinë shqiptare pas krizën ekonomike që ka kapluar vendin. Pjesë e kërkesave janë ulja e TVSH-së për mallrat e shportës, duke krahasuar me vendet europiane. Ndër kërkesat e tjera të paraqitura janë ndarja e Ministrisë së Energjetikës nga Infrastrutkura, kontroll i Eksportit në Kohë Krize, hartimi i strategjive afatshkrutër…

Politiko.al: Paketa e Rezistencës Sociale, një kompensim ‘i pamjaftueshëm’, çon në ulje pagash dhe shkurtime

Qeveria miratoi Paketën e Rezistencës Sociale për të ndihmuar qytetarët të përballojnë efektet e krizës së shkaktuar nga lufta ruse në Ukrainë. Paketa ka për qëllim të kompensoje me para në dorë 434 mijë qytetarë për përballimin e rritjes së çmimeve të shportës. Një analizë e Open Data, mbi efektet që Paketa e Rezistencës Sociale pritet të japë në fondet e akorduara për personelin dhe vendet…

Politiko.al: E pasur me rezerva aktive, nevojat e vendit për naftë i mbulon importi, sasitë e blera ‘të pamjaftueshme’

Shqipëria importon naftë edhe pse ka rezerva aktive. Vlerësohet se vendi ynë ka deri në 400 milionë ton, prej të cilave deri më sot janë nxjerrë 45-50 milionë ton. Por, mungesa e cilësisë së rafinimin dhe përpunimit të naftës, bën që qeveria të derdhë para për të blerë naftë nga vendet e tjera eksportuese dhe jot ë shfrytëzojë rezervat e veta natyrore. Open Data ka analizuar…

Politioko.al: Lë pas Finlandën, Gjermaninë, Francën, shteti shqiptar taton bukën dhe ‘shportën’ me 20% TVSH

Open Data Albania po zbardh normën e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar TVSH sipas vendeve të BE-së, OECD-së dhe Ballkanit Perëndimor, si dhe krahason peshën e të ardhurave të mbledhur nga TVSH ndaj të ardhurave tatimore. Një Tatim mbi Vlerën e Shtuar (TVSH) është një taksë konsumi mbi vlerën e shtuar në çdo fazë të prodhimit dhe tregtimit të një malli ose shërbimi. Ky lloj…

Parashikimet: 2060, viti kur Shqipëria mund të arrijë mesataren e të ardhurave për frymë të BE

Në Qershor të vitit 2014, Shqipëria mori statusin e vendit kandidat në Bashkimin Evropian. Prej thuajse 9 vitesh, Tirana është në pritje të nisjes së bisedimeve për çeljen e negociatave me BE-në. Një ‘parashikim’ i Open Data ka analizuar disa skenarë të ndryshëm të cilët tregojnë se kur Shqipëria do të arrijë nivelin mesatar të të ardhurave për frymë të Bashkimit Evropian. Për të bërë një parashikim…

ZENGJINËT E QEVERISË/ Del në treg numri i ri i revistës NEWSBOMB.AL, njihuni me pasuritë e qeverisë

Të dhëna të deklarimit pasurorë për anëtar të Kabinetit Ministror Rama 3 i gjeni në Portalin tonë Spending Data Albania , Rubrika Para dhe Pushtet  , Pozicioni Këshilli i Ministrave Rama III https://spending.data.al/sq/moneypower/list/pos_id/89 Shkëputur nga revista NewsBomb.al Linku i Artikullit: https://revista.newsbomb.al/zengjinet-e-qeverise/