Transferta Thesari për Partitë Politike 2012-2022

Ky Dataset u përgatit në kuadër të eventit Datathon Albania 2023 Të dhënat, grafikët, vizualizimet dhe gjetjet u punuan nga ekipi rinor, pjesë e Open Data Youth Network Ky Datathon realizohet si pjesë e projektit “Open Data Access and Transparency Project activities in sectors exposed to the risk of corruption” mbështetur nga Sida – Sweden International Development Cooperation Agency Në dhjetë vite, 2012-2021 Partitë Politike…

Rritje Buxhetore për Pushtetin Vendor, Akt Normativ nr 17 dhjetor 2022

Qeveria gjatë muajve 2022 ka ndryshuar katër herë Buxhetin e Shtetit përmes Akteve Normative të mars. korrik dhe dhjetor 2022. Vetëm në Dhjetor, Qeveria ndryshoi dy herë Buxhetin ku ndryshimi i fundit u realizua vetëm katër ditë para përfundimit të vitit buxhetor. Në muajt Korrik dhe Fillim Dhjetor, ekzekutivi parashikoi edhe rritje të shpenzimeve me një fond shtesë alokuar për 60 bashki në vend të…

Volumi Transport Detar dhe pesha kundrejt total Transport Mallra nëntëmujori 2022 trendi në vitet 2006 – 2022

Transporti detar është mënyra kryesore e transportit të mallrave në Shqipëri, deri në vitit 2021 ky sektor transporti përbënte gati gjysmën e sektorit import – eksport total mallrash. Situata po shkon drejt një pike kthese në vitit 2022 ku përpunimi i mallrave përmes porteve detare ka ulje në vlerë dhe në peshë kundrejt totalit. Të dhënat e 11 mujorit krahasuar me periudhat koresponduese të viteve…

Prokurime Publike, Procedura pa Konkurrim në numër dhe vlerë tenderimi 2020 dhe 2021

Në këtë artikull po hulumtojmë mbi Procedura Prokurim publik të mbajtura në vitit 2020 dhe 2021 pa garë të hapur. Si të tilla kemi zgjedhur tenderimet me procedurë të Kufizuar lokale apo ndërkombëtare dhe procedurat me Negocim pa Shpallje. Nuk kemi konsideruar në mungesë gare procedurat që janë me negocim me shpallje paraprake apo kërkesë për propozim. Të dhënat janë marrë nga DataBaza e Agjencisë…

Politiko.al: Borxhi publik për frymë/ Shqipëria, e treta në rajon për nivelin më të lartë. Sa pritet të shkojë gjatë 2022-shit

Boxhi publik i Shqipërisë ka ardhur në rritje vitet e fundit, duke u kthyer në shqetësim serioz për ekonominë. Kujtojmë që qeveria shqiptare ka marrë një eurobond prej 650 milionë euro për vitin 2022, pasi të ardhurat nuk i mbulonin shpenzimet. Sa i përket borxhit publik për frymë, Shqipëria renditet e treta në rajon pas Malit të Zi dhe Serbisë, ndërsa Kosova listohet e fundit.…

Viktima dhe të Dëmtuar nga krime Penale 2015 – 2020

Open Data Albania po publikon të dhëna mbi kriminalitetin sipas procedimeve Policore të deklaruara zyrtarisht për periudhën 2015 – 2020. Tregues në fokus është numri i të dëmtuarve apo të viktimizuarve sipas llojit të krimit. Në vitin 2020 janë të listuar 17 829 të dëmtuar total. Ky numër ka shënuar ulje ndër vite e konkretisht ë vitin 2020 listohen 2339 më pak të dëmtuar nga…

Media Muaji Korrik – Gusht 2021

Telegraf publikon: Hetim “Sulltanëve” të 200 koncesioneve në Shqipëri Linku i artikullit: https://telegraf.al/ekonomi/hetim-sulltanve-te-200-koncesioneve-ne-shqiperi/ Zeri i Amerikës : Tiranë: Koncensionet dhe PPP-të krijuan 11.4 për qind detyrime të mbartura për buxhetin në raport me GDP-në Linku i artikullit: https://www.zeriamerikes.com/a/5967016.html Faktor.al publikon: Aranita Brahaj: Mashtrimi 4 milionë euro, prokuroria, QKB-ja e SHISH-i Linku i artikullit: https://www.faktor.al/2021/07/24/aranita-brahaj-mashtrimi-4-milione-euro-prokuroria-qkb-ja-e-shish-i/ Telegraf.al : Shqipëria humbet gjyqet në arbitrazh, qytetarët do paguajnë 445…

Media Muaji Korrik 2021

Hashtag publikon: Kompania që po hetohet nga SPAK për kanalin vaditës në Lushnje fituese e 33 tenderëve ne 20 bashki Linku i artikullit: https://hashtag.al/index.php/2021/07/09/kompania-qe-po-hetohet-nga-spak-per-kanalin-vadites-ne-lushnje-fituese-e-e33-tenderave-ne-20-bashki/ EXIT.al Mbi 100 milion euro kontrata politike për kompanitë nën hetim nga SPAK Linku i artikullit : https://exit.al/mbi-100-milione-euro-kontrata-politike-per-kompanite-nen-hetimin-e-spak-per-uniformat/ Euronews: Hetimi i SPAK për Uniformat e Policisë kompania që fiton tendera që prej vitit 2010 Linku i artikullit : https://euronews.al/al/vendi/aktualitet/2021/07/10/hetimi-i-spak-per-uniformat-e-policise-kompania-fiton-tendere-qe-prej-vitit-2010/ Të pa…

Kryeministri Rama: Bashkitë të mos abuzojnë me tenderat. Open Data: Qeveria ka më shumë shkelje në tender se bashkitë

Edicioni Informativ i Zërit të Amerikës transmetoi të premten data 9 qershor një kronikë mbi Qëndrimin e Qeverisë shqiptare mbi Korrupsionin ne Tendera Publik. Pas disa arrestimeve të funksionarëve të lartë, Kryeministri Rama në një takim me kryebashkiak vlerësoi problematik për korrupsion, performancën në tendera te Qeverive Lokale Bashki. Zëri i Amerikës kërkoi një koment nga drejtuesja e Open Data Albania. Qe prej vitit 2015…

Transparencë për Kompanitë nën Zotërim Publik

AIS një organizatë shqiptare promotore e të dhënave të hapura e angazhuar në Transparencë , Informacion,  Monitorim dhe Vlerësim Risku për Antikorrupsion i ka kushtuar vëmendje menaxhimit të aseteve, parave dhe shërbimeve publike përmes Shoqërive (Kompanive) Shtetërore pra me zotërues një institucion Shtetëror. Në projektet dhe databazat e saj është zbardhur dhe mirë strukturuar informacion analitik dhe shterrues për Menaxhimin, Performancën  dhe Prokurimet e 244…

Të dënuar me burgim të përjetshëm dhe sipas ashpërsisë së dënimit Janar 2013 – Janar 2017

Open Data Albania numrin të të dënuarve në Institucionet e Ekzekutimit të Vendimeve Penale, sipas  masave të dënimit, në Republikën e Shqipërisë, gjatë periudhës kohore Janar 2013- Janar 2017.  Analiza është realizuar për të dënuar në katër kategori dënimesh, të dënuar me dënim të përjetshëm; me dënim nga 20 deri në 35 vite heqje lirie; me dënim nga 15 deri në 20 vite dhe të…