Standard.al: Energjia dhe rritja e borxhit! Shteti del garant për 47.5 miliardë Lekë, pra rreth 2.8% e PBB-së për hua në kompani private

Open Data po hulumton në lidhje me ndikimin e sektorit energjitik në nivelin e borxhit të garantuar. Më parë Open Data ka publikuar një Artikull në lidhje me Borxhin e Garantuar ku ka evidentuar se për vitin 2020 garancitë në sektorin energjitik zënë rreth 67.2% të totalit të garancive shtetërore. Me shpalljen e gjendjes së krizës energjitike nga ana e Qeverisë, mekanizmi i garancive sovrane është përdorur…

Albanian Center for Quality Journalism: Tendera sekretë për të fshehur shkeljet?! Ekspertët: Përdoren për të mbuluar aktet korruptive

2 vjet pas fillimit të Pandemise defektet dhe problemet me tenderime në ” emër” të fatkeqsive natyrore kanë kosto, rrisk, sekrete, parregullsi, denoncime ne SPAK e më e keqja mungese eficense në vlerë dhe cilësi sektori #Shëndetësi. Me gazetarin e Qendrës Shqiptare për Gazetari Cilësore Denis Tahiri kemi bashkëpunuar për një artikull me të gjitha detajet për tenderimet gjatë 2 viteve Covid 19. Databaza me…

Borxhe të Garantuara për Sektorin Energjetikë, vlera dhe borxh dhënësit 2021

Open Data po hulumton në lidhje me ndikimin e sektorit energjitik në nivelin e borxhit të garantuar. Më parë Open Data ka publikuar një Artikull në lidhje me Borxhin e Garantuar ku ka evidentuar se për vitin 2020 garancitë në sektorin energjitik zënë rreth 67.2% të totalit të garancive shtetërore. Me shpalljen e gjendjes së krizës energjitike nga ana e Qeverisë, mekanizmi i garancive sovrane…

Debati mbi PPP dhe Koncesione në Sektorin e Mbetjeve, Hetimi duhet të meret me ata që Miratuan Kontratat

Aranita Brahaj, themeluese e Open Data Albani ka komentuar zhvillimet në Komisionin Hetimor me Objekt Kontratat PPP Koncesione në Sektorin e Mbetjeve. E ftuar në Emisionin Now të Erla Mehillit në EuroNews, Brahaj u shpreh se çdo lloj Hetimi qoftë ky Parlamentar apo Penal duhet të merret ata që kanë përgjegjësi për miratimin e Kontratave PPP / Koncesion me Procedura Klienteliste; Pa garë; Pa njoftim;…

Shpenzime buxhetore Korente dhe Kapitale në vite 2000-2022

Open Data Albania po hulumton mbi Strukturën e Shpenzimeve buxhetore publike në vite, referuar klasifikimit ekonomik në shpenzime korente dhe kapitale. Shpenzimet kapitale janë shpenzimet që kryen njësia buxhetore për blerjen e aseteve të reja publike apo riparimin e atyre të mëparshme dhe jetëgjatësia e të cilave shkon përtej një viti fiskal. Shpenzimet kapitale përfshijnë financimin e brendshëm dhe të jashtëm për investime publike. Po…

Reporter.al: Pasiguria e të dhënave personale rrezikon ‘qeverisjen dixhitale’ të Shqipërisë

Rrjedhja masive e të dhënave personale dhe pagave në dhjetor ishte e paralajmëruar dhe sipas ekspertëve, nxorri në sipërfaqe dobësitë e sistemit të sigurisë dixhitale në Shqipëri, me një kosto të lartë për qytetarët dhe bizneset. Më 22 dhjetor 2021, Eni Qirjako nuk klikoi mbi databazë nga kurioziteti për pagat. Specialistja e IT-së pranë Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve u shqetësua, kur një dokument me…

ABC News: Aranita Brahaj zbulon në Log. shkeljet për inceneratorin e Elbasanit: Nuk u bë garë, koncensioni iu dha një anonimi

E ftuar në emisionin Log. në ABC për të folur për inceneratorët, sëbashku me kryetaren e komisionit hetimor parlamentar Jorida Tabaku dhe redaktoren e ABC Vjollca Kongjoni, drejtoresha ekzekutive e OpenData Albania, Aranita Brahaj, bëri një përmbledhje të asaj që ka ndodhur në Elbasan. Sipas Brahajt, emergjencë mjedisore ose jo, – ndonëse deputetja Tabaku tha se “me letra” qeveria nuk kishte shpallur gjendje emergjence, –…

City News Albania: Rikonstruksioni pas tërmetit/ 3.7 miliardë lekë për kompanitë e kryebashkiakut socialist

Open Data Albania nëpërmjet programit të saj Ndiq Paratë ka bërë së fundmi një renditje të kompanive që kanë ndarë mes tyre fondet për rikonstruksionin pas tërmetit të 26 nëntorit 2019. Sipas databazës së këtij shërbimi në krye të listës është kryebashkiaku i Kukësit, Safet Gjici dhe kompanitë e tij.. Bashkimi i Operatorëve BOT, me katër biznese kryesuar nga Kevin Construksion është deri tani klienti…

Bold News: Rindërtimi, kompania e Safet Gjicit dhe Gjikuria marrin pjesën kryesore të fondeve

Kryebashkiaku i Kukësit, Safet Gjici, përmes kompanisë së tij, renditet në krye të listës, së kompanive që kanë përfituar fonde nga ato të rindërtimit, për rikonstruksionet e godinave, pas tërmetit të 26 nëntorit. Kjo të paktën, sipas Open Data Albania, e cila nëpërmjet programit të saj Ndiq Paratë, ka bërë së fundmi një renditje të kompanive që kanë ndarë mes tyre fondet për rikonstruksionin pas…

Politiko.al: Borxhi publik për frymë/ Shqipëria, e treta në rajon për nivelin më të lartë. Sa pritet të shkojë gjatë 2022-shit

Boxhi publik i Shqipërisë ka ardhur në rritje vitet e fundit, duke u kthyer në shqetësim serioz për ekonominë. Kujtojmë që qeveria shqiptare ka marrë një eurobond prej 650 milionë euro për vitin 2022, pasi të ardhurat nuk i mbulonin shpenzimet. Sa i përket borxhit publik për frymë, Shqipëria renditet e treta në rajon pas Malit të Zi dhe Serbisë, ndërsa Kosova listohet e fundit.…

Politiko.al: Shpenzimet në Shëndetësi/ Kryeson shëndeti publik, më ‘i papërfillshëm’ shërbimi i urgjencës

Buxheti i vitit 2022 planifikon rreth 77 miliardë lekë të alokuara për Ministrinë e Mbrojtjes dhe Shëndetësisë, nga të cilat 49 miliardë lekë i përkasin funksionimit të shëndetësisë bazuar në 4 programe. Një hulumtim i Open Data Albania mbi nivelin e shpenzimeve publike ndër vite tregon se, nga 4 programet (Shërbimet e kujdesit parësor; Shërbimet e kujdesit dytësor; Shërbimi i shëndetit publik; Shërbimi Kombëtar i Urgjencës), Shëndeti…

Politiko.al: ‘Ligji’ kufizoi ndihmën ekonomike/ Skema e familjeve përfituese është rrudhur, sa merr mesatarisht një pjesëtar

Një hulumtim i Open Data Albania mbi fondin e ndihmës ekonomike të alokuar në Shqipëri dhe familjet përfituese nga viti 2000 deri në vitin 2020, kanë treguar se mbështetja sociale e familjeve në nevojë ka pësuar luhatje dhe rënie gjatë këtij 20-vjeçari. Sipas të dhënave të publikuara nga ODA, viti 2013 ka shënuar vlerën më të lartë të fondit për ndihmën e ekonomike me 4.655 miliardë lekë.…

Politiko.al: Tenderët e naftës gjithmonë i fiton Kastrati: nga bashkitë e vogla, deri te Posta Shqiptare

Posta Shqiptare, Bashkia e Shijakut dhe ajo e Pogradecit janë institucione që i zhvillojnë tenderat me një konkurrent.Procedura e bashkisë së Shijakut e cila mban numrin e referencës REF-16742-12-30-2021, me qëllim blerje karburanti, ka fondin limit 8.000.000 lekë të reja, ose 80 milionë lekë të vjetra. Kur bëhet fjalë tek blerja e karburanteve, fituesi dhe konkurrenti i vetëm është kompania “Kastrati” sh.p.k.E njëjta gjë ka…

Politiko.al publikon: Rikonstruksioni pas tërmetit, Safet Gjici merr pjesën e luanit: 3.7 miliard për kompanitë e kryebashkiakut

Open Data Albania nëpërmjet programit të saj Ndiq Paratë ka bërë së fundmi një renditje të kompanive që kanë ndarë mes tyre fondet për rikonstruksionin pas tërmetit të 26 nëntorit 2019. Sipas databazës së këtij shërbimi në krye të listës është kryebashkiaku i Kukësit, Safet Gjici dhe kompanitë e tij.. Bashkimi i Operatorëve BOT, me katër biznese kryesuar nga Kevin Construksion është deri tani klienti më i suksesshëm në kontraktimet…

Kosto e Borxhit Publik në Shqipëri, 2000-2022

Open Data Albania po hulumton në lidhje me Koston e Borxhit Publik  për periudhën 2000-2022. Për vitin 2021 dhe 2022, të dhënat mbi koston e borxhit janë të planifikuara dhe të raportuara në publikimet zyrtare të Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë. Për vitin 2022, struktura e stokut të borxhit publik është parashikuar të jetë 54.4% borxh i brendshëm dhe 45.6% borxh i jashtëm. Ndër vite…