Fact Checking. Verifikim i të dhënave për Prokurime Publike të deklaruara nga kryeministri Edi Rama në mbledhjen e Grupit Parlamentar të Partisë Socialiste datë 7.05.2024

Ekipi AIS promotor të Open Data Albania, dhe krijues të databazës OpenProcurement.Al, po verifikon të dhëna statistikore të prezantuara nga Kryeministri z. Edi Rama në mbledhjen e Grupit Parlamentar të Partisë Socialiste datë 7.05.2024 pjesa me Statistika mbi Prokurimin Publik Nga Fjala e Kryeministrit (transmetime minuta 1:33:00 – 1:43:00 Link Mbledhja e ministrave dhe grupit të Partisë Socialiste, fjala e plotë e Kryeministrit Rama (youtube.com).…

Prioritete Buxhetore të Ndryshuara Plan 2023 kundrejt Plan 2022, Investimet Publike me tkurrje buxheti dhe shtyrje afat përfundimi

Qeveria Shqiptare në dokumentin shoqërues të Ligjit Buxheti i Shtetit 2023 ka ndryshuar planifikimin buxhetor në vlerë dhe në afat zbatimi, për disa Projekte  Investimesh. Duke Krahasuar Dokumenti Shoqërues të Ligjit të Buxhetit të Shtetit, Lista e Investimeve Publike (afatmesmi) 2023 me atë 2022, do të analizojmë dhe evidentojmë Projektet dhe Investimet që Ndryshojnë. Këto rishikime tregojnë Prioritete të Ndryshuara të Qeverisë tashmë në vitin…

Kontrolli Kushtetues mbi Ligjet Korruptive, Vakancat disa vjeçare në Gjykatën Kushtetuese sjellin Pasoja të Rënda për Parandalimin e Korrupsionit me Ligj

Organizata AIS inicioi në Shtator 2021 një Padi për Gjykatën Kushtetuese duke kërkuar Shfuqizimin si antikushtetues të ligjit  që rregullon Kontraktimet për Programin e Rindërtimit pas Tërmetit. Padia e Organizatës AIS/ Open Data Albania kërkonte  Shfuqizim të Pjesshëm të Ligjit nr 97/2019 për miratimin e Aktit normativ me fuqinë e Ligjit nr. 9 / 2019 të Këshillit të Ministrave për Përballimin e Pasojave të Fatkeqësive…

Para të Buxhetit të Shtetit akorduar si Fond Vjetor për Partitë Politike viti 2022

Open Data Albania po zbardh fonde që partitë politike kanë përfituar nga buxheti 2022 si Fond Vjetor në Formën e Ndihmës Financiare Vjetore. Kodi Zgjedhor, Ligji për Partitë Politike dhe Vendimet e Komisionit Reformator i njohin të drejtë Partive pjesëmarrëse në zgjedhje parlamentare të përfitojnë para nga buxheti i shtetit çdo vit. Shpërndarja bëhet në bazë të performancës së partisë në zgjedhje ku vlerësimi kryesor…

Reporter.al: Përfituesit e mëdhenj të programit të Rindërtimit

Kompani të lidhura me zyrtarë të Partisë Socialiste dhe një grusht biznesesh të njohura për fitimin e koncesioneve apo licensave gjenden mes fituesve më të mëdhenj të tenderave të rindërtimit, ndërkohë që punimet po zvarriten përtej afateve të parashikuara. Është ora 12:00 e një dite marsi me diell dhe Evelina Zguro përfiton nga pushimi i drekës për t’i hedhur një sy gropës ku sapo ka…

Bold News: Rindërtimi, kompania e Safet Gjicit dhe Gjikuria marrin pjesën kryesore të fondeve

Kryebashkiaku i Kukësit, Safet Gjici, përmes kompanisë së tij, renditet në krye të listës, së kompanive që kanë përfituar fonde nga ato të rindërtimit, për rikonstruksionet e godinave, pas tërmetit të 26 nëntorit. Kjo të paktën, sipas Open Data Albania, e cila nëpërmjet programit të saj Ndiq Paratë, ka bërë së fundmi një renditje të kompanive që kanë ndarë mes tyre fondet për rikonstruksionin pas…

Politiko.al: Borxhi publik për frymë/ Shqipëria, e treta në rajon për nivelin më të lartë. Sa pritet të shkojë gjatë 2022-shit

Boxhi publik i Shqipërisë ka ardhur në rritje vitet e fundit, duke u kthyer në shqetësim serioz për ekonominë. Kujtojmë që qeveria shqiptare ka marrë një eurobond prej 650 milionë euro për vitin 2022, pasi të ardhurat nuk i mbulonin shpenzimet. Sa i përket borxhit publik për frymë, Shqipëria renditet e treta në rajon pas Malit të Zi dhe Serbisë, ndërsa Kosova listohet e fundit.…

Prodhimi i energjisë elektrike nga Hidrocentrale Publike dhe Private 2007 – 2021

Open Data Albania po publikon të dhëna mbi prodhimin e Energjisë Elektrike nga Hidrocentrale në vend. Përveç veprave hidrike nën zotërim dhe administrim të koorporatës Elektroenergjetike Shqiptare KESH, në vend funksionojnë edhe HEC të vogla dhe të mesme. Licencimi dhe Ndërtimi i tyre filloi gjatë Programit Qeveritar për Energjetiken mandati 2009 – 2013, përmes Partneriteteve Publike Private apo HEC-e Koncesionare. Programi synonte që investime private…

Transaksione Thesari përmes Bankave të Nivelit të Dyte, Pozicioni dhe Vëllimi 2019-2021

Open Data Albania po hulumton mbi performancën e Bankave të Nivelit të Dytë në Shqipëri gjatë 3 (tre) vjeçarit të fundit. Në shqyrtim janë marrë edhe pagesat e Thesarit të Shtetit që realizohen nëpërmjet Bankave për secilin vit. Në fillim të periudhës që po analizojmë, në vitin 2019, ishin ende 14 banka aktive në Shqipëri. Për të arritur tek reduktimi i numrit të bankave të…

Politiko.al publikon Investimet publike që janë planifikuar për 2022-shin, sa do t’i kushtojnë buxhetit të shtetit

Për vitin 2022 janë planifikuar 822 investime publike, të cilat do të financohen nga buxheti i shtetit. Kështu thotë “Open Data Albania”, ndërsa shton se vlera totale e tyre është 493 miliardë lekë. Ndërsa 141 investime të tjera janë me financim të huaj, me vlerë në total 370.3 miliardë lekë. Investimet e reja me financim të huaj, kryesisht janë projekte të Bankës Botërore, Bankës Europiane për…

Politiko.al publikon Qeveria planifikon 22 projekte në fushën e teknologjisë, cilat janë 10 investimet me koston më të lartë

Qeveria shqiptare ka planifikuar 22 projekte në fushën e Teknologjisë së Informacionit TIK, me financim nga Buxheti i Shtetit për periudhën kohore 2022-2024. “Open Data Albania” tregon se vlera e investimeve në teknologji kap shifrën e 9.95 miliardë lekëve. Këto projekte kanë të bëjnë kryesisht me përmirësimin e infrastrukturës hardware dhe software, ndërtimin e sistemeve dhe infrastrukturës TIK; optimizim dhe i infrastrukturave të sigurisë etj. Nga këto…

AIS partner në Projektin C1-EU-NPA, në Përmbushjen e Kapitujve Negociues (Cluster 1), dhe Krijimit të Platformës së Negociatave BE – Shqipëri

C1-EU-NPA, Përmirësim i Debatit të Politikave dhe Llogaridhënies në Përmbushjen e Grupit të Parë të Kapitujve Negociues (Cluster 1), Përmes Krijimit të Platformës së Negociatave BE – Shqipëri. Ky është Projekti[1] më i ri i AIS në partneritet me organizatat CSDG; ISP dhe Komiteti Shqiptar i Helsinkit.  Partnerët synojnë Të mbështesin procesin e negociatave të pranimit të Shqipërisë në BE lidhur me Grupin e Parë…

AIS alarm: Fondi i Rindërtimit, program buxhetor afatmesëm, mund të përdoret në Zgjedhje të ardhshme (2022-2025) për të kompromentuar votuesit me grant individual pak orë para votimit.

Rreziku për keqpërdorim të parave publike në Zgjedhje është i larte. Denoncimi i AIS për keqpërdorim të Programit të Rindërtimit pas Tërmetit, në Zgjedhje të 25 Prillit, u rrëzua nga Institucionet e Hetimit Administrativ.  Ato nuk dhanë zgjidhje për shkeljet e konstatuara në zonën ku kandidoi  Kryeministri Rama. AIS kallëzoi se në kundërshtim me Ligjin Zgjedhor, Këshilli i Ministrave Vendim datë 25 mars dhe Këshilli…

AIS: Shqetësim për Mungesë Transparence me Mos Publikim të Raportit për Zbatimin e Buxhetit të Shtetit mes vitit 2021 (detyrim ligjor me afat)

AIS / Open Data Albania tërheq vëmendjen dhe ngre Shqetësim për Mungesë Transparence me Mos Publikim të Raportit për Zbatimin e Buxhetit të Shtetit mes vitit 2021 (detyrim ligjor me afat). AIS / Open Data Albania konstaton Shkelje të rëndë Ligjore nga Ministria e Financave të Ligjit për Menaxhimin e Sistemit Buxhetor. Konkretisht Ministria  nuk po Publikon Raportin e MesVitit për Zbatimin e Buxhetit 2021…

Investigim Top Story Publikon: Sa u kushton Taksapaguesve Shqiptarë Fatura e Arbitrazhit. Open Data Albania Zbardh Detaje

Një Investigim që rendit Veprime dhe Mosveprime të Shtetarëve të Lartë e që Favorizojnë Biznese të caktuara në Abitrazhe. Si fluturojnë miliona Euro te Shqiptarëve drejt “xhepave” për shkak të kontratave dhe vendimeve korruptive. A bëhen keto me dashje !#OpenDataAlbania bashkëpunoi me gazetaren Sabina Veizaj programi Top Story për listimin e detyrimeve në arbitrazh dhe evidentimin e modelit korruptiv që po karakterizon këto procese. “Kostot nuk…