Konferenca mbi Shkëmbim të Njohurive dhe Ideve për Qeverisje të Hapur dhe Transparence – AIS prezanton databazën Akses Drejtësi si një model frymëzues për OGP në Rajon

Akses Drejtësi – Regjistri i Magjistratëve është databaza më e re e krijuar nga organziata AIS promotore e të dhënave të hapura për Shqipërinë. Miniera e të Dhënave Regjistri i Magjistratëve ёshtё krijuar me qellim rritjen e aksesit dhe besimit tё publikut tek Reforma Kritike nё Sistemin Gjyqësor. Me ftesё tё National Demokratik Institute NDI Montenegro, Kjo Iniciativë e shoqërisë civile pёr Përmirësim tё Aksesit,…

Die Welt/ Probleme me korrupsionin, drejtësinë dhe lirinë e shtypit – a është Shqipëria gati për BE-në?

Shqipëria drejt BE, shtypi Gjerman kritikon qeverinë, themeluese e AIS, Aranita Brahaj flet për korrupsionin dhe drejtësinë Gazeta serioze Gjermane ka Die Welt ka publikuar këtë shtator një artikull me titull: Corruption, justice and issues with press freedom – is Albania ready for the EU? Artikulli analizon me kujdes disa aspekte të gjeopolitike dhe sfida të Shqipërisë në Negocimin drejt EU. Gazetarja Mandoline Rutkowski vizitoi…

Pastrimi i Parave në Kontekstin e Amnistisë Fiskale dhe Penale, qëndrime të AIS analizë dhe konkluzione

Organizata AIS ka analizuar me kujdes draft ligjin për “Për Amnistinë Fiskale dhe Penale të subjekteve që bëjnë deklarim vullnetar”, draft i iniciuar nga Ministria e Financave dhe Ministria e Drejtësisë dhe i prezantuar për Konsultim Publik nga Qeveria shqiptare më 23 qershor 2022. Afati për mendime dhe rekomandime i procesit të konsultimit të Ligjit është data 23 korrik 2022. Në finale organizata mori në…

Degradim i Shëndetësisë, AIS zbardh: 89% e fondeve të tenderuara për Pandeminë u dhanë pa garë dhe konkurrim

Degradimi i Shëndetësisë, ky ishte titulli i Reportazhit të realizuar nga programi Top Story  dhe transmetuar në datën 9 Mars, datë që shënoi zyrtarisht dy vite nga rasti i parë me Sars Covid-19 në Shqipëri. Në këtë reportazh gazetarja Entela Bajramaj dhe redaksia e Programit, zbuluan fakte mbi zbatimin e Kontraktimeve Partneritet Publik Privat PPP gjatë Pandemisë, gjendjen e institucioneve të shëndetit parësor dhe problematika…

ABC News: Aranita Brahaj zbulon në Log. shkeljet për inceneratorin e Elbasanit: Nuk u bë garë, koncensioni iu dha një anonimi

E ftuar në emisionin Log. në ABC për të folur për inceneratorët, sëbashku me kryetaren e komisionit hetimor parlamentar Jorida Tabaku dhe redaktoren e ABC Vjollca Kongjoni, drejtoresha ekzekutive e OpenData Albania, Aranita Brahaj, bëri një përmbledhje të asaj që ka ndodhur në Elbasan. Sipas Brahajt, emergjencë mjedisore ose jo, – ndonëse deputetja Tabaku tha se “me letra” qeveria nuk kishte shpallur gjendje emergjence, –…

Investigim Top Story Publikon: Sa u kushton Taksapaguesve Shqiptarë Fatura e Arbitrazhit. Open Data Albania Zbardh Detaje

Një Investigim që rendit Veprime dhe Mosveprime të Shtetarëve të Lartë e që Favorizojnë Biznese të caktuara në Abitrazhe. Si fluturojnë miliona Euro te Shqiptarëve drejt “xhepave” për shkak të kontratave dhe vendimeve korruptive. A bëhen keto me dashje !#OpenDataAlbania bashkëpunoi me gazetaren Sabina Veizaj programi Top Story për listimin e detyrimeve në arbitrazh dhe evidentimin e modelit korruptiv që po karakterizon këto procese. “Kostot nuk…

Zëri i Amerikës përgatit një kronikë speciale mbi Korrupsionin në Prokurime Publike Shqipëri

Korrupsioni në Shqipëri në fushën e Prokurimeve Publike i ka sjellë buxhetit të shtetit mbi 120 milion dollarë dëm financiar gjatë dekadës së fundit – me këtë gjetje e fillon analizën mbi Sektorin Prokurime në vend Zëri i Amerikës dhe gazetarja Mimoza Picari. Gjetjet e Zëri i Amerikës mbështeten në raporte zyrtare të Kontrollit të Lartë të Shtetit dhe Ministrisë së Financave Njësia e Auditimit.…

TopChannel / Vetting edhe për Tenderat. Ekspertët: Abuzimet më të Mëdha kur anashkalohet Ligji

Media Kombëtare Top Channel ka çelur një nga edicionet e muajit Korrik 2021 me titullin : Vetting për Tenderët Publik. Korrupsioni në Tendera dhe Prokurime ka qenë një aspekt tepër delikat i debatit Politik dhe Publik pak javë para fillimit të Mandatit të III Qeverisës të forcës politike Partia Socialiste me kryetar Edi Ramen. Linku per Videon e intervistes eshte: https://www.youtube.com/watch?v=dJzce6_V1oE

Media Muaji Korrik – Gusht 2021

Telegraf publikon: Hetim “Sulltanëve” të 200 koncesioneve në Shqipëri Linku i artikullit: https://telegraf.al/ekonomi/hetim-sulltanve-te-200-koncesioneve-ne-shqiperi/ Zeri i Amerikës : Tiranë: Koncensionet dhe PPP-të krijuan 11.4 për qind detyrime të mbartura për buxhetin në raport me GDP-në Linku i artikullit: https://www.zeriamerikes.com/a/5967016.html Faktor.al publikon: Aranita Brahaj: Mashtrimi 4 milionë euro, prokuroria, QKB-ja e SHISH-i Linku i artikullit: https://www.faktor.al/2021/07/24/aranita-brahaj-mashtrimi-4-milione-euro-prokuroria-qkb-ja-e-shish-i/ Telegraf.al : Shqipëria humbet gjyqet në arbitrazh, qytetarët do paguajnë 445…

Media Muaji Korrik 2021

Hashtag publikon: Kompania që po hetohet nga SPAK për kanalin vaditës në Lushnje fituese e 33 tenderëve ne 20 bashki Linku i artikullit: https://hashtag.al/index.php/2021/07/09/kompania-qe-po-hetohet-nga-spak-per-kanalin-vadites-ne-lushnje-fituese-e-e33-tenderave-ne-20-bashki/ EXIT.al Mbi 100 milion euro kontrata politike për kompanitë nën hetim nga SPAK Linku i artikullit : https://exit.al/mbi-100-milione-euro-kontrata-politike-per-kompanite-nen-hetimin-e-spak-per-uniformat/ Euronews: Hetimi i SPAK për Uniformat e Policisë kompania që fiton tendera që prej vitit 2010 Linku i artikullit : https://euronews.al/al/vendi/aktualitet/2021/07/10/hetimi-i-spak-per-uniformat-e-policise-kompania-fiton-tendere-qe-prej-vitit-2010/ Të pa…

Impakt në media Muaji Qershor

Gjatë muajit qershor media ka publikuar artikuj të ndryshëm duke përdorur të dhëna të databazave transparente të krijuara dhe mirëstrukturuara nga ODA. Disa prej tyre si vijon: AZ Portal Informativ, Publikon: Kallëzim në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve, Open Data Albania sjell fakte si u shpërndanë paratë pa hesap gjatë fushatës Linku i artikullit : https://azlajme.com/slide/foto-kallezimi-ne-kqz-open-data-sjell-faktet-si-u-shperndare-parate-pa-hesap-nga-qeveria-gjate-fushates/ Telegraf Publikon: Kallëzim në KQZ, Pushteti përdor asetet publike për…

Kryeministri Rama: Bashkitë të mos abuzojnë me tenderat. Open Data: Qeveria ka më shumë shkelje në tender se bashkitë

Edicioni Informativ i Zërit të Amerikës transmetoi të premten data 9 qershor një kronikë mbi Qëndrimin e Qeverisë shqiptare mbi Korrupsionin ne Tendera Publik. Pas disa arrestimeve të funksionarëve të lartë, Kryeministri Rama në një takim me kryebashkiak vlerësoi problematik për korrupsion, performancën në tendera te Qeverive Lokale Bashki. Zëri i Amerikës kërkoi një koment nga drejtuesja e Open Data Albania. Qe prej vitit 2015…