Pastrim, tubacion, ndriçim, mobilim zyrash, rindërtim i godinave kulturore deri tek projektet rrugore. Ky është objekti thelbësor i qëllimit të tenderave të shpallur nga shumë bashki jo shumë larg nga zgjedhjet vendore që do të mbahen në vitin 2023. Ngutja për të hapur portofolin, vjen në një kohë kur qeveria nuk ka nxjerrë asnjë akt për të rregulluar “fushatën” e prokurimeve gjatë periudhës parazgjedhore. Në vetëm katër muajt e fundit numri i tenderave të pushtetit lokal numërohet në 46 të tilla dhe kanë një vlerë përmbi 100 milionë lekë. Të gjithë këto tendera cilesohen si ‘BIG’ dhe lëvrimi i tyre kryhet në një kohë kur vendi po përballet me ngërç ekonomik.

Duke u mbështetur  në të dhënat e Open Procurement,  “Sinjalizo” konstaton se nga muaji gusht deri në nëntor të këtij viti, tenderat “BIG” kapin një fond limit prej 15 miliardë lekë. Një shifër kjo rreth trefish më tepër se një vit më parë, krahasuar me të njëjtën periudhë kohore.

Konkretisht nga muaji gusht deri në nëntor të vitit 2021, bashkitë shpallën në total 17 tendera me vlerë mbi 100 milionë lekë. Fondi limit ishte rreth 5.5 miliardë lekë.

Aranita Brahaj, drejtoresha ekzekutive e Institutit Shqiptar të Shkencave/ Open Data Albania, tregon për “Sinjalizo” se tashmë bashkitë në vend kanë hyrë në periudhën parazgjedhore. Kjo fazë përkon me shpalljen e datës së zgjedhjeve nga Presidenti, ndaj dhe shpenzimet publike shoqërohen me risqe.

Në këtë moment edhe shpenzimet apo kontraktimet publike shoqërohen me riskun që të përdoren për influencë dhe favore me sfond elektoral. Po njësoj risku për keq-qeverisje në përfundim të mandateve të kryebashkiakëve e shoqëron procedurën e kontraktimeve”, shpjegon  Aranita Brahaj.

Shiko artikullin e plotë KETU