Sipas nje hulumtimi te bere nga shoqata “Open Data Albania”, ne Shqiperi funksionojne rreth 3354 shkolla publike dhe 580 institucione arsimore jopublike te sistemit parauniversitar. Ndersa, Ministria e Arsimit dhe Shkences disponon te dhena vetem per shkollat publike.

Sipas saj, ne mbare vendin jane gjithsej 3354 objekte qe funksionojne si institucione te arsimit parauniversitar, qe ndryshe do te thote shkolla 9-vjecare dhe shkolla te mesme. Ndersa ne sajtin e saj ne internet “Open Data Albania”, ben te ditur rezultatin e nje kerkimi te kryer sipas te cilit ne Shqiperi funksionojne ne total jo pak, por 580 shkolla private vetem ne sistemin arsimor parauniversitar.

Ne teresine e ketyre institucioneve arsimore jopublike parauniversitare, jane 14 institucione fetare te sistemit parauniversitar. Keto institucione arsimore jopublike parauniversitare jane miratuar me Vendim te Keshillit te Ministrave dhe jane te vendosura ne qytetet kryesore si: Tirane, Durres, Shkoder, Korce, Elbasan, Berat dhe Kavaje.

Vetem ne kryeqytet jane gjithsej 23 shkolla te mesme publike dhe 64 shkolla 9-vjecare publike ne sistemin arsimor parauniversitar.