Open Data Albania po përditëson të dhëna lidhur me përfaqësimin e gruas në Parlament. Më 1 Janar 2016, Kuvendi i Shqipërisë ka në përbërje tridhjetë e një deputete. Një vit më parë  në Kuvendin e Shqipërisë ishin vetëm 26 deputete duke shënuar pjesëmarrje 18,6%. Më 1 janar 2016 pjesëmarrja e gruas në Kuvend qëndron në nivelin 22,14%.

Aktualisht pesëmbëdhjetë prej tyre janë deputete të Partisë Socialiste; njëmbëdhjetë deputete të Partisë Demokratike, katër deputete të Lëvizjes Socialiste për Integrim dhe një deputete të Partisë Kristian Demokrate. Qarku i Dibrës dhe ai i Gjirokastrës nuk kanë asnjë përfaqësuese femër në Kuvend.

Qarqet në veri të vendit në total sjellin në kuvend vetëm shtatë përfaqësuese gra si deputete, kundrejt njëmbëdhjetë deputeteve në qarqet e jugut dhe trembëdhjetë të tjera nga tre qarqet e Shqipërisë së mesme.


Burimi: Kuvendi
Komentet dhe analiza: ODA


Burimi: Kuvendi
Komentet dhe analiza: ODA

Lista emërore e deputeteve femra ne parlament 1 Janar 2016Burimi: Kuvendi
Komentet dhe analiza: ODA

Ky raport është shënuar pas dorëheqjes së disa deputeteve nga mandati kryesisht për të marrë apo kandiduar në një detyrë tjetër. Një rast tjetër është edhe heqja e mandatit për një deputet nën masë sigurie arrest me burg dhe zëvendësimi i tij nga një grua pasuese në listën emërore. Konkretisht deputetja Anila Agalliu e qarkut Berat ka zëvendësuar deputeten Ermonela Felaj; Silva Caka e qarkut të Beratit ka zëvendësuar deputetin Nasip Naço; Esmeralda Shkjau e qarkut Durrës zëvendëson deputetin Ilir Beqaj; Arbjola Halimi e qarkut Elbasan ka marrë mandatin duke zëvendësuar deputetin Ardian Turku; Luljeta Arapi e qarkut Elbasan zëvendëson deputetin Damian Gjiknuri;  Edlira Cekrezi e qarkut Elbasan zëvendëson deputeten Miranda Rira; Antoneta Dhima e qarkut Fier zëvendëson deputeten Majlinda Bufi; Mimoza Hajdarmataj e qarkut Kukës zëvendëson deputetin Besnik Dushaj; Mirela Ferracaku e qarkut Shkodër zëvendëson ish deputetin Mark Frroku; Irma Kopliku e qarkut Shkodër zëvendëson deputeten Voltana Ademi; Erjeta Alhysaj e qarkut Tiranë zëvendëson deputetin Ditmir Bushati; Mira Shehu e qarkut Vlorë zëvendëson deputeten Luiza Xhuvani.

Në vite në vendin tonë pjesëmarrja e gruas në kuvend është paraqitur në nivele të ulëta. Me Kodin e ri Zgjedhor dhe vendosjen e kriterit për lista kandidimi me përmbajtje jo më pak se 30% për secilën gjini dy proceset e fundit zgjedhore pas vitit 2009 shënuan rritje të përfaqësimit kundrejt vlerave tepër negative të shënuara në 1996 – 2005.

Krahasuar me vendet e Rajonit Shqipëria ka  nivel më të ulët përfaqësimi se një pjesë e mirë e tyre. Ndër 20 vendet e marra në shqyrtim Spanja mban vendin e parë sa i takon pjesëmarrjes më të lartë të femrës në politikë me 41.1%. Shqipëria përfaqësohet nga femrat në vetëm 20.7% ndaj totalit. Turqia, Rumania, Mal i Zi, Hungaria, Bullgaria, Cekia dhe Sllovakia shënojnë rezultate më të ulëta se vendi ynë. Kjo shifër është një tregues jo vetëm i demokracisë së një vendi, por edhe i përmirësimit të barazisë midis meshkujve e femrave.


Burimi: http://data.worldbank.org/indicator/SG.GEN.PARL.ZS
Komentet dhe analiza: ODA

Kontribuoi: Griselda Rruci