Kriza i shtyn shqiptarët të investojnë në pasuri të patundshme, por jo të hapin biznese

Gjatë vitit 2012 pjesa më e madhe e kredive të tërhequra nga shqiptarët janë përdorur për të blerë pasuri të paluajtshme. Një raport i fundit që flet për qëllimin e marrjes së kredive gjatë vitit 2012, nxjerr në pah se shumica e kredive të kërkuara gjatë vitit që lamë pas kanë shkuar për blerjen e shtëpive; makinave; si dhe për pushime apo për arsim. Ndërsa…

Punësimi, qeveria shkurton 1 mijë e 700 vend pune

Nëse nga njëra anë qeveria propagandon për rritje të numrit të të punësuarve, statistikat zyrtare të vetë institucioneve qeveritare tregojnë qartë se numri i punonjësve në 3 vitet e fundit është tkurrur ndjeshëm. Kështu një studim i fundit i ODA (Open Data Albania) bazuar mbi të dhëna të Ministrisë së Financave thekson se numri i punonjësve buxhetor është tkurrur ndjeshëm gjatë tre viteve të fundit,…

Raporti, ja sa miliona lekë ka vjedhur administrata në 5 vite

Administrata publike ka shkaktuar një dëm ekonomik prej miliona lekësh, duke bërë shpenzime të kundraligjshme për paga, shpërblime, dieta, telefoninë celulare si dhe për karburantin. Këto abuzime faktohen nga një raport i fundit i bërë publik nga Open Data Albania e cila është bazuar në monitorimet e Kontrollit të Lartë të Shtetit. Studimi prek shpenzimet e 6 viteve të fundit duke nisur që nga viti…

Studentet po genjehen. MASH nuk i ka perfshire te gjithe universitetet ne procesin e rankimit

Studentët shqiptarë e kanë shumë të vështirë të bëjnë dallimin mes universiteteve për nga cilësia. Kjo pasi në vendin tonë nuk ka një renditje të saktë të institucioneve të arsimit të lartë nga më i miri te më i dobëti. Për pasojë edhe vlefshmëria e diplomave vihet në pikëpyetje, sidomos kur bëhet fjalë për universitetet private, për të cilat studentët derdhin miliona lekë. Rankimi i…

ISHP-ODA: Durrësi, Vlora, Saranda plazhet më të ndotura

Plazhet më të frekuentuara shqiptare si Durrësi, Vlora, apo Saranda rrezikojnë të braktisen jo vetëm nga turistët e huaj por dhe ata vendas. Prej kohësh institucionet shëndetësore kanë dhënë sinjale alarmi për ndotjen e plazheve, por pavarësisht kësaj masat janë inegzistente. Nga ambiente çlodhëse dhe vendpushimi për shumë turistë, ato janë kthyer në kosh plehrash dhe burime infeksioni, si pasojë e ndotjes masive. Derdhja e…

Mashtrohen studentët, 65 % e universiteteve private janë të paakredituar

Më shumë se gjysma e universiteteve private, janë të paakredituar. Kjo do të thotë se diplomat që lëshojnë 65 % e këtyre institucioneve janë të pavlefshme, dhe se paratë e studentëve kanë shkuar dëm. Sipas të dhënave nga MASH, numri i IALV-e të akredituara është vetëm 14, nga 39 universitete që operojnë aktualisht, ose thënë ndryshe 65 % e universiteteve jopublike janë të paakredituar. Brenda…

Open Data Albania: Shpenzimet me te larta se te ardhurat. Skema e varur nga buxheti

Skema e sigurimeve shoqërore siguron shumë pak të ardhura nga mbledhja e kontributeve, çka krijon varësi të saj nga buxheti i shtetit. Shpenzimet janë shumë më të larta se të ardhurat, dhe madje rritja e pensioneve është përballuar deri më tani nga buxheti i shtetit, dhe jo nga kontributet e derdhura në skemë. Ky është rezultati i nxjerrë nga një studim i ODA-s mbi ecurinë…