Femrat shqiptare martohen me burra më të vjetër

INSTAT: Thellohet hendeku i diferencës së moshës mes dy partnerëve Vajzat shqiptare martohen kryesisht me meshkuj më të mëdhenj se mosha e tyre. Ky hendek është zgjeruar sidomos pas viteve ’90. sipas statistikave të INSTAT, por edhe kërkimit të bërë nga “Open Data Albania”, mosha e martesës së shqiptarëve është rritur vitet e fundit, por ajo që vihet më tepër në dukje, si pjesë e…

Ministria e Financave fshin arkivin e shpenzimeve

Zhduken shpenzimet për periudhën shkurt–qershor 2013, ato të korrikut janë të palexueshme Ministria e Financave ka fshirë nga faqja e vet e internetit të dhënat për shpenzimet ditore të Thesarit të Shtetit të muajve para zgjedhjeve të vitit 2013, si dhe të pjesës më të madhe të vitit të kaluar, pa dhënë ndonjë njoftim paraprak apo arsye për këtë fshirje. Fshirja e të dhënave, ku…

Menaxhimi i mbetjeve, “pengu” i qeverisjes qendrore dhe vendore

Mjedisi Në 8 vjet, mbetjet industriale dhe spitalore nuk u përpunuan, vijon derdhja e plehrave në lumenj Ndarja – Asnjë bashki e komunë në vend nuk bën ndarje të mbetjeve. Të gjitha plehrat depozitohen nëpër zona të caktuara, të cilat nuk plotësojnë kushtet e duhura inxhinierike për mbrojtjen e ambientit dhe janë subjekt i zjarreve të shpeshta Komuna – Mbeturinat depozitohen në zona të pacaktuara,…

Cilët janë ‘dorëlëshuarit’ e zgjedhjeve lokale 2011, shumat në 10 mijë dollarë

Donatorët e partive politike në fushatë mund të jenë persona fizikë dhe juridikë. Në çdo rast, donatorët duhet të jenë vendas dhe nuk lejohet pranimi i donacioneve nga shtetas apo subjekte të huaja. Donatorët nuk mund të dhurojnë më shumë se 1 milion lekë. Gjithashtu donatorët ndahen në dy kategori sipas vlerës së dhuruar. Kategoria e donatorëve për vlera mbi 100 000 lekë është një…

Ulje-ngritjet e të ardhurave nga shitja e pronës publike

HistorikuAnaliza e “Open Data”, nga viti 1993, çfarë u shit dhe sa përfituam Privatizimet e para kanë nisur në vitin 1993, një vit pasi qeveria e parë “demokratike: mori pushtetin. Duke qenë se Shqipëria vjen nga një historik 50-vjeçar i mosekzistencës së pronës dhe shërbimit privat, menaxhimi sa më me efektivitet dhe eficencë i procesit të privatizimit merr një rëndësi të veçantë. Projekti “Open Data”…

Borxhi u rrit 4 muaj para miratimit të ligjit

SkandaliBorxhi u rrit 4 muaj para miratimit të ligjitDokumenti i Financave nxjerr zbuluar Boden. Borxhi për çdo shqiptar, 2300 euroMë 26 nëntor 2012, Ministria e Financave prezantoi në Parlament projektligjin për ndryshimin e tavanit të borxhit publik, konkretisht nenin 58, sipas të cilit, kufiri i lejuar ishte deri në 60 për qind. Në mesin e muajit dhjetor, projekti kalon në Kuvend dhe më pas hyn…

Të shpëtojmë skemën e pensioneve nga falimentimi

Vizioni i programit socialist Po e them që në fillim: Vizioni i programit socialist për politikat e pensioneve mban parasysh gjendjen e rëndë të skemës së pensioneve, e cila po shkon drejt falimentimit. Për këtë arsye, reforma e socialistëve në fushën e pensioneve do të përqendrohet në tri fusha kryesore: Së pari, konsolidimi i sistemit aktual të sigurimeve shoqërore nëpërmjet kryerjes së reformave parametrike. Këto…

Çmimi i bondeve sovrane te Shqiperise permiresohet

Çmimi i bondeve sovrane në Euro të Republikës së Shqipërisë shënoi nivelin më të ulët dhjetorin e kaluar, kur investitorët kërkuan deri në 12 për qind interes për t’i blerë këto tituj borxhi, dhe u lehtësua paksa në janar, bëhet e ditur nga të dhënat e grumbulluara nga projekti Open Data. “Duke analizuar grafikun e ecurisë së yield-it që prej Nëntorit 2010, vërejmë që norma…

Privatizimet, qeveritë shitën gati gjithcka për 900 milionë dollarë

Shitjet më të mëdha të pronave publike ndodhën në prag të zgjedhjeve, raporton ODA Të ardhurat e përgjithshme të buxhetit të shtetit nga privatizimi i ekonomisë kombëtare mes viteve 1993 dhe 2010 ka qenë gjithsej 900 milionë dollarë, bëhet e ditur nga të dhënat analitike të publikuara nga Open Data Albania. Këto para janë përfituar nga shitja e të gjitha ndërmarrjeve ekonomike të vlefshme të…

Vdekshmeria e nenave ne lindje ne nivele alarmante (raporti)

Vdekshmëria e nënave gjatë lindjeve në Shqipëri ka ardhur në rënie gjatë viteve të fundit, por mbetet sërish shumë herë më e lartë se sa normat e vendeve të tjera të rajonit, bën të ditur agjencia Open Data. Shkalla e vdekshmërisë mëmësore është numri i grave që vdesin gjatë shtatzanisë dhe lindjes, kundrejt njëqind mijë lindjeve të gjalla. Raporti bazohet në të dhënat e Bankës…

Open Data Albania: 51 për qind e krerëve të njësive vendore janë rikonfirmuar në mandat të dytë

Në 308 komuna, asnjë femër kryetare Në historinë e zgjedhjeve lokale, nga viti 2000-2011 janë 41 kandidatë që kanë fituar katër mandate si kryetarë të komunave në shkallë vendi. Një studim i kryer nga “Open Data Albania” (ODA) ka hulumtuar përzgjedhjen e kryetarëve të komunave në katër proceset e fundit elektorale. Të dhënat janë marrë në buletinet elektronike apo manuale të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve.…