Politiko.al: Në 10 vite pensionet rriten vetëm me rreth 3 mijë lekë, çfarë ndodh nëse qeveria miraton minimumin jetik

85% e pensionistëve shqiptare marrin më pak se 123 euro në muaj. Nëse qeveria do të miratonte minimumin jetik prej 17 mijë lekësh në muaj, të gjitha këto pensione duhet të ishin rritur automatikisht si detyrim ligjor. Kujtojmë deklaratën e ministres së Financave Delina Ibrahimaj, e cila shkaktoi shumë bujë, duke thënë se një person me te ardhura 130-140 euro nuk konsiderohet i varfër. Në…

Politiko.al: Paketa e Rezistencës Sociale, një kompensim ‘i pamjaftueshëm’, çon në ulje pagash dhe shkurtime

Qeveria miratoi Paketën e Rezistencës Sociale për të ndihmuar qytetarët të përballojnë efektet e krizës së shkaktuar nga lufta ruse në Ukrainë. Paketa ka për qëllim të kompensoje me para në dorë 434 mijë qytetarë për përballimin e rritjes së çmimeve të shportës. Një analizë e Open Data, mbi efektet që Paketa e Rezistencës Sociale pritet të japë në fondet e akorduara për personelin dhe vendet…

Politiko.al: E pasur me rezerva aktive, nevojat e vendit për naftë i mbulon importi, sasitë e blera ‘të pamjaftueshme’

Shqipëria importon naftë edhe pse ka rezerva aktive. Vlerësohet se vendi ynë ka deri në 400 milionë ton, prej të cilave deri më sot janë nxjerrë 45-50 milionë ton. Por, mungesa e cilësisë së rafinimin dhe përpunimit të naftës, bën që qeveria të derdhë para për të blerë naftë nga vendet e tjera eksportuese dhe jot ë shfrytëzojë rezervat e veta natyrore. Open Data ka analizuar…

Politioko.al: Lë pas Finlandën, Gjermaninë, Francën, shteti shqiptar taton bukën dhe ‘shportën’ me 20% TVSH

Open Data Albania po zbardh normën e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar TVSH sipas vendeve të BE-së, OECD-së dhe Ballkanit Perëndimor, si dhe krahason peshën e të ardhurave të mbledhur nga TVSH ndaj të ardhurave tatimore. Një Tatim mbi Vlerën e Shtuar (TVSH) është një taksë konsumi mbi vlerën e shtuar në çdo fazë të prodhimit dhe tregtimit të një malli ose shërbimi. Ky lloj…

Parashikimet: 2060, viti kur Shqipëria mund të arrijë mesataren e të ardhurave për frymë të BE

Në Qershor të vitit 2014, Shqipëria mori statusin e vendit kandidat në Bashkimin Evropian. Prej thuajse 9 vitesh, Tirana është në pritje të nisjes së bisedimeve për çeljen e negociatave me BE-në. Një ‘parashikim’ i Open Data ka analizuar disa skenarë të ndryshëm të cilët tregojnë se kur Shqipëria do të arrijë nivelin mesatar të të ardhurave për frymë të Bashkimit Evropian. Për të bërë një parashikim…

Politiko.al: Borxhi publik për frymë/ Shqipëria, e treta në rajon për nivelin më të lartë. Sa pritet të shkojë gjatë 2022-shit

Boxhi publik i Shqipërisë ka ardhur në rritje vitet e fundit, duke u kthyer në shqetësim serioz për ekonominë. Kujtojmë që qeveria shqiptare ka marrë një eurobond prej 650 milionë euro për vitin 2022, pasi të ardhurat nuk i mbulonin shpenzimet. Sa i përket borxhit publik për frymë, Shqipëria renditet e treta në rajon pas Malit të Zi dhe Serbisë, ndërsa Kosova listohet e fundit.…

Politiko.al: Shpenzimet në Shëndetësi/ Kryeson shëndeti publik, më ‘i papërfillshëm’ shërbimi i urgjencës

Buxheti i vitit 2022 planifikon rreth 77 miliardë lekë të alokuara për Ministrinë e Mbrojtjes dhe Shëndetësisë, nga të cilat 49 miliardë lekë i përkasin funksionimit të shëndetësisë bazuar në 4 programe. Një hulumtim i Open Data Albania mbi nivelin e shpenzimeve publike ndër vite tregon se, nga 4 programet (Shërbimet e kujdesit parësor; Shërbimet e kujdesit dytësor; Shërbimi i shëndetit publik; Shërbimi Kombëtar i Urgjencës), Shëndeti…

Politiko.al: ‘Ligji’ kufizoi ndihmën ekonomike/ Skema e familjeve përfituese është rrudhur, sa merr mesatarisht një pjesëtar

Një hulumtim i Open Data Albania mbi fondin e ndihmës ekonomike të alokuar në Shqipëri dhe familjet përfituese nga viti 2000 deri në vitin 2020, kanë treguar se mbështetja sociale e familjeve në nevojë ka pësuar luhatje dhe rënie gjatë këtij 20-vjeçari. Sipas të dhënave të publikuara nga ODA, viti 2013 ka shënuar vlerën më të lartë të fondit për ndihmën e ekonomike me 4.655 miliardë lekë.…

Politiko.al: Tenderët e naftës gjithmonë i fiton Kastrati: nga bashkitë e vogla, deri te Posta Shqiptare

Posta Shqiptare, Bashkia e Shijakut dhe ajo e Pogradecit janë institucione që i zhvillojnë tenderat me një konkurrent.Procedura e bashkisë së Shijakut e cila mban numrin e referencës REF-16742-12-30-2021, me qëllim blerje karburanti, ka fondin limit 8.000.000 lekë të reja, ose 80 milionë lekë të vjetra. Kur bëhet fjalë tek blerja e karburanteve, fituesi dhe konkurrenti i vetëm është kompania “Kastrati” sh.p.k.E njëjta gjë ka…

Politiko.al publikon: Rikonstruksioni pas tërmetit, Safet Gjici merr pjesën e luanit: 3.7 miliard për kompanitë e kryebashkiakut

Open Data Albania nëpërmjet programit të saj Ndiq Paratë ka bërë së fundmi një renditje të kompanive që kanë ndarë mes tyre fondet për rikonstruksionin pas tërmetit të 26 nëntorit 2019. Sipas databazës së këtij shërbimi në krye të listës është kryebashkiaku i Kukësit, Safet Gjici dhe kompanitë e tij.. Bashkimi i Operatorëve BOT, me katër biznese kryesuar nga Kevin Construksion është deri tani klienti më i suksesshëm në kontraktimet…