Lobimi, kontrata milionëshe për imazh dhe takimi Rama – Tony Blair

Ndërsa prej muajsh opozita ka sulmuar qeverinë se po bën makiazh në SHBA duke paguar miliona të taksapaguesve për lobim (shuma e fundit e përmendur 400 mijë dollarë), e përjavshmja “The Sunday Telegraph” e Londrës ka zbuluar se me të ardhur në qeveri (nëse fiton zgjedhjet) Partia Socialiste nga ana e saj do të paguajë “miliona paund” për këshillat e ish-kryeministrit britanik, Tony Blair. Loja…

Eurobondi Shqiptar, interesi bie ne 5,3%

Eurobondi po shënon interesin më të ulët me vetëm 5.3 për qind që nga momenti i emetimit në vitin 2010. Sipas një analize që ka bërë Open Data Albania, pas dhjetorit 2011, yield-i ka rënë duke arritur normën më të ulët (5.37%) gjatë shkurtit të vitit 2013.  Ulja nuk ka ardhur për arsye të përmirësimit të kushteve të ekonomisë shqiptare, por për shkak të optimizmit…

Kriza, 74 leje ndërtimi në të gjithë vendin, nga 670 një vit më parë

Kriza në sektorin e ndërtimit, por edhe informaliteti në këtë linjë kanë marrë përmasa katastrofike kur për nëntë muaj në të gjithë vendin janë dhënë vetëm 74 leje ndërtimi. Shifra është zbardhur nga Instituti i Statistikës dhe i përket periudhës janar-shtator të vitit që shkoi. Zakonisht në këtë periudhë është piku i ndërtimeve, pasi përkon me sezonin veror, por numri i lejeve të ndërtimit të…

Çfarë profesionesh kërkon politika

Në zgjedhjet e sapopërfunduara presidenciale të Shteteve të Bashkuara nuk ishte thjesht Obama përballë Romeny-t, apo një demokrat përballë një republikani, por ishte edhe një ish-i diplomuar për ligje përballë një ish-të diplomuari për menaxhim biznesi. Prandaj, fitorja e Obama-s ishte dhe një konsolidim më shumë i fitores së Drejtësisë, si fusha që ka nxjerrë më shumë presidentë në gjithë historinë e Shteteve të Bashkuara.…

Qeveria dhe tri partitë kryesore, 1 milion USD për mbështetje nga SHBA

Në harkun kohor 2009-2010, partitë kryesore shqiptare kanë kontraktuar dhe paguar shuma të mëdha parash për lobim amerikan. Organizata joqeveritare “Open Data Albania” ka kryer një hulumtim bazuar në rezultate të investigimit të dy organizmave të shoqërisë civile që veprojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. ProPublica dhe Sunlight Foundation kanë investiguar mbi pagesa të lobuesve të huaj në SHBA. Në kuadër të transparencës mbi…

Borxhi i jashtëm, Banka Botërore mbajtësi kryesor

Open Data Albania ka kryer një hulumtim mbi mbajtësit kryesorë të borxhit të jashtëm. Nga analiza vihet re se euro është monedha kryesore në të cilën qeveria shqiptare aktualisht merr borxh të huaj, me rreth 59% të totalit të stokut të borxhit të huaj. Stoku i Borxhit Publik të Jashtëm në fund të vitit 2011 është rreth 334 milionë lekë ose 25.39 % e Prodhimit…

Janar, zbutet interesi i Eurobondit

Zbutet interesi i Euorbondit shqiptar në tregjet ndërkombëtare gjatë janarit të këtij viti, në krahasim me muajin dhjetor, ku interesi arriti majat me mbi 12 për qind. Përllogaritjet për ecurinë e interesit të Eurobonidt të parë në tregjet ndërkombëtare  e ka bërë Open Data Albania. “Duke analizuar grafikun e ecurisë së yield-it që prej Nëntorit 2010, vërejmë që norma e interesit ose yield-i ka pësuar një…

KLSH, rritet arkëtimi i dëmshpërblimeve

Rritet arkëtimi i gjobave dhe dëmshpërblimeve nga Kontrolli i Lartë i Shtetit. Sipas të kalkulimeve të Open Data, raporti mesatar i vlerës së rekomanduar për zhdëmtim me vlerën e zhdëmtuar faktikisht për periudhën 2005-2010 është 42,82%. Raporti më i vogël i zhdëmtimit është në vitin 2006, ku vetëm 15,22% e dëmit të kryer është arkëtuar, ndërsa raporti më i lartë i zhdëmtimit është në vitin…

Arsimi dhe Shendetesia, Shqiperia vjen e fundit

Sistemi i arsimit dhe ai shëndetësor tregojnë paraqiten në një gjendje shumë të dobët për një vend që aspiron të ketë një rritje të qëndrueshme ekonomike dhe të integrohet në Bashkimin Europian. Ndërkaq, raportet dhe të dhënat e publikuara nga një sërë organizatash e institucionesh shpalosin një panoramë të trishtë të këtyre sektorëve në Shqipëri, të cilët mbeten ndër më të nëpërkëmburit e të keqmenaxhuarit.…

Arsimi dhe shëndetësia, Shqipëria vjen e fundit

Sistemi i arsimit dhe ai shëndetësor tregojnë paraqiten në një gjendje shumë të dobët për një vend që aspiron të ketë një rritje të qëndrueshme ekonomike dhe të integrohet në Bashkimin Europian. Ndërkaq, raportet dhe të dhënat e publikuara nga një sërë organizatash e institucionesh shpalosin një panoramë të trishtë të këtyre sektorëve në Shqipëri, të cilët mbeten ndër më të nëpërkëmburit e të keqmenaxhuarit…

Kroacia propozon në BE penalitet për eksportet shqiptare

Pala shqiptare është duke siguruar mbrojtjen për një kategori eksportuesish shqiptarë, prodhimi i të cilëve rrezikohet nga një propozim i Kroacisë. Ky propozim në formën e penalitetit për Shqipërinë thotë se, shkalla e përpunimit të produkteve duhet të arrijë 70% në Shqipëri nga 40% që është aktualisht për disa prodhime që konsiderohen “Made in Albania” dhe të eksportohen pa tarifa. Mirëpo ky propozim ka shqetësuar…

Open Data: Privatët e energjisë prodhojnë vetëm 2% të totalit

Sektori privat i prodhimit të energjisë elektrike është një treg i vogël dhe me një ndikim ende të ulët në sigurimin energjisë në vend. Edhe pse pas vitit 2008 është shtuar numri shoqërive që operojnë në të, treguesit e pozicionojnë larg të qenit “faktor i rëndësishëm”. Sipas Open Data Albania, aktualisht në këtë treg funksionojnë HEC-e të privatizuara dhe të dhëna me koncesion.  Në vitin…

Open Data: Ndërmarrjet me mbi 50 të punësuar, në sektorin e industrisë

Industria dhe shërbimi vazhdojnë të mbeten sektorët me potenciale më të larta punësimi në vend. Sipas një hulumtimi të Open Date Albania, duke iu referuar të dhënave zyrtare të INSTAT-it ndër vite rezulton se për vitin 2010 veprojnë 843 ndërmarrje me 50 të punësuar e sipër, të cilat përbëjnë 0.84% të totalit të ndërmarrjeve prej 100 687. Në Tiranë operojnë 52.9% e ndërmarrjeve me mbi…

Studimi: Tirana, me më shumë ndërmarrje në shkallë vendi

Deri në vitin 2010, në Tiranë numëroheshin 38 361 ndërmarrje. Open Data Albania ka kryer një hulumtim mbi shtrirjen e ndërmarrjeve ekonomike në qarqe. Qarku me më shumë ndërmarrje për vitin 2010 rezulton të jetë Tirana. 38 361 ndërmarrje në kryeqytet përbëjnë 38% të totalit prej 100 687 ndërmarrjesh në të gjithë territorin shqiptar. Qarqet pasuese për nga numri i ndërmarrjeve, sipas studimit, janë Durrësi…