Fillon lobimi për të abroguar ligjin që pakëson përfitim leje lindje. Open Data Albania publikoi tabelat me përllogaritjet e reja

Pas analizës së detajuar të publikuar në Open Data Albania mbi pakësimin e përfitimit si pasojë e ndryshimeve ligjore, anëtare të Grupit për Çështje Gjinore në Parlamentin e Shqipërisë kanë njoftuar se do të shikohet mundësia për abrogim të këtij neni me efekte ligjore përkeqësuese. E drejta e grave për të përfituar leje lindje rrjedh nga e drejta për mbrojtje nga skema e sigurimeve shoqërore.…

Spending Data Albania – Hedh dritë mbi raste në konflikt interesi. Një deputet rrezikon ti hiqet mandati

Prej nëntë muajsh projekti ynë Spending Data Albania publikon çdo transaksion si pagesë me para publike për përfitues dhe klient të institucioneve buxhetore. Të dhënat kanë informuar qytetarin shqiptarë se si shpenzohen paratë e taksave dhe aseteve publike.  Njëkohësisht individët mund të njohin klient që ofrojnë shërbime me pagesë për institucione buxhetore dhe rast pas rasti të vlerësojnë nëse dukshëm ka fakte mbi raste nepotizmi…

KLSH dhe Instituti Shqiptar i Shkencave nënshkruajnë marrëveshje bashkëpunimi

Kontrollit i Lartë i Shtetit, si dhe Instituti Shqiptar i Shkencave (ISHSH), angazhohen përmes një marrëveshje bashkëpunimi për shkëmbimin e të dhënave ndërmjet institucioneve. Marrëveshja u nënshkrua nga Kryetari i KLSH-së, Bujar Leskaj dhe Kryetarja e Institutit Shqiptar të Shkencave, Aranita Brahaj. Në zbatim të kësaj marrëveshje, KLSH do të angazhohet për shkëmbimin e të dhënave me interes reciprok, duke hapur edhe një dritare tjetër komunikimi…

Pas Artikullit te ODA, revista JAVA zbardh: Bakri shqiptar, 700 milion USD humbje

Të nderuar Koleg Gazetar, Open Data Albania ka publikuar disa ditë më parë të dhëna mbi eksplorimin dhe eksportet e mineralit të bakrit në vend. Të dhënat janë me burime zyrtare dhe janë zbardhur në kuadër të transparencës mbi shfrytëzimin e aseteve kombëtare. Këtë artikull ju mund ta gjeni duke klikuar Eksplorimi, rezervat dhe eksportet e bakrit 2005 – 2013. Në vijim të këtij artikulli…

Permbledhje diskutimi tryeza financimi i partive politike dhe fushatave zgjedhore 14 maj 2014

Të nderuar Organizator, Ekspert dhe Pjesëmarrës në Tryezën teknike “Financimi i partive Politke dhe Fushatave Zgjedhore”, tryezë e organizuar në datën 14 maj 2014 nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve me mbështetje nga prezenca e OSBE-së në Shqipëri. Instituti Shqiptar i Shkencave, realizues i Projektit Open Data Albania duke u bazuar në punë për të analizuar dhe zbardhur në formatin open data të dhëna të shpenzimeve…

Të dhëna dhe vizualizime mbi Fondi, Donacionet, Borxhet dhe Shpenzimet Elektorale 2013

Të nderuar Miq, Open Data Albania përmes rubrikës Shpenzime Elektorale 2013 po vizualizon per të dhëna mbi fonde, shpenzime dhe donacione apo borxhe të Fushatës Zgjedhore per Kuvend 2013. Transparenca në Financimin  e Subjekteve Zgjedhore rregullohet me parashikime ligjore ne Kodin Zgjedhor konkretisht në Kreu II, Nene 87 – 92. Në fushatën zgjedhore 24 maj – 23 qershor morën pjesë 68 subjekte zgjedhore parti dhe…

Borxhi Publik ne Republiken e Shqiperise 2013 – 2014

Të nderuar miq, Open Data Albania ka publikuar sëfundmi një grup artikujsh mbi strukturën dhe efektet e Borxhit Publik sipas ecurisë në vitin e fundit 2013, dhe parashikimeve për 2014-ën. Konkretisht edhe në këtë fillim viti janë sjellë të përditësuara të dhëna mbi Borxhi Publik për Frymë 2014 dhe Kosto e Borxhit për Frymë 2014. Po kështu janë përditësuar artikuj mbi Borxhin Publik, i brendshëm…

Fitues të Open Datathon Albania – Hackathon Day in Tirana

Ne rrjedhën e Hackathoneve botërore, Open Datathon Albania është një mbledhje e studenteve, profesionistëve, aktivistëve social për te shkruar aplikime, për te liruar te dhëna, krijuar visualizime dhe botuar analiza duke përdorur te dhënat e hapura. Kjo behet me qellim qe të tregohet suport dhe te nxitet adoptimi i politikave për te dhëna te hapura nga Qeveria dhe institucionet kombëtare e lokale. Ky aktivitet u…

Prezantim ne Universitetin Aleksandër Xhuvani – Elbasan

Projekti Open Data Albania u prezantua se fundmi edhe në një nga universitetet më me traditë ne vendin tonë, Universiteti Aleksandër Xhuvani ne Elbasan. Nëpërmjet një bashkëbisedimi me student të degës Gazetari ne Fakultetin e Shkencave Humane u prezantua puna e realizuar dhe mundësia e përdorimit të teknologjive të reja të informacionit në dobi të publikut dhe grupeve të profesionistëve. Studentët përcollën me interes jo…

Open Data Albania prezantohet në Open Government Data Camp 2011

Open Data Albania – një projekt  për transparence dhe inovacion u prezantua me sukses ne një event te rëndesishem ndërkombëtar si Open Government Data Camp 2011 http://ogdcamp.org/. Eventi u zhvillua ne Varshave te Polonisë në datat 20 dhe 21 tetor me organizim të Open Knowledge Foundation dhe Centrum Cyfrowe. Rreth 400 pjesëmarrës nga mbi 40 shtete te botës u njohën dhe prezantuan ide, iniciativa dhe…

Open Data Albania atraktive për Lajme për Biznesin (Bussiness News) nga Shqipëria

Open Data Albania rezulton të jetë një nga projektet dhe websitet më tërheqëse për të dhëna në dobi të biznesit në Shqipëri. Shumë website të specializuara për të publikuar Business News mbi Ballkanin tashmë publikojnë në mënyrë të vazhdueshme artikuj të Open Data Albania.  Interes bazik kanë të dhëna mbi energjetikën, turizmin, nivelin e pagave, shpenzimet sipas sektorëve në Shqipëri. Gjithashtu shumë kompani dhe zyra…

Prezantim në Universitetin Luigj Gurakuqi – Shkodër

Universiteti “Luigj Gurakuqi” në Shkodër dhe Instituti Shqiptar i Shkencave, në kuadër të aktiviteteve Open Data Albania në Universitete kanë realizuar prezantimin “Përdorimi i Metodologjisë Open Data në Kërkimin Shkencor”. Prezantimi u zhvillua në ambientet e Sallës së Konferencave në Bibliotekën e Universitetit të Shkodrës në datën 21.11.2011. Në fokus të aktivitetit ishin studentë të dy Fakulteteve të Universitetit “Luigj Gurakuqi” përkatësisht Fakulteti i Ekonomisë…

Ndarja e çmimeve në Open Datathon Albania – Hackathon Day in Tirana

Instituti Shqiptar i Shkencave organizoi për herë të parë në Shqipëri një event  të rëndësishëm dhe tepër inovativ: Open Datathon Albania – Hackathon Day in Tirana. Kjo Maratonë e Open Data dhe Open Knowledge është një ngjarje tepër e rëndësishme e shumë kryeqyteteve Evropiane. Në Shqipëri prej një viti aplikohet Open Data Albania nëpërmjet një projekti të realizuar nga Instituti Shqiptar i Shkencave. Open Data…

Aplikant nga Kosova ne Datathon Day in Tirana 2011

Open Datathon Albania – Hackathon Day in Tirana 2011 pati impakt dhe interes të lartë në komunitete të të rinjve inteligjent dhe kreativ në Republikën e Shqipërisë e më gjerë edhe në Republikën e Kosovës. Një nga konkurrentët në Hackathon Day in Tirana 2011, Besford Guri solli në këtë aktivitet një model tepër interesant të përdorimit të GjeoData. Harta Demografike e Republikës së Shqipërisë në…

Dëmi ekonomik – Analizë në Datathon Day in Tirana 2011

Çdo vit Institucioni i Kontrollit të Lartë të Shteti publikon raporte auditimi për administratën e cila menaxhon para të buxhetit të shtetit. Ky raport përmban të dhëna tepër interesante për sa i takon dëmit ekonomik që administrata shkakton me menaxhim të parregullt e deri korruptiv të fondeve. Këto raporte deri tani janë publikuar sipas modelit të vjetër dhe nuk kanë pasur asnjëherë impakt cilësor tek…